Jerkov: Šešelj je ratni zločinac, neka meni prvo razbije nos!

Intervju

Aleksandra Jerkov – foto: Beta

Poslanica DS Aleksandra Jerkov pitala je danas predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković kada će Vojislavu Šešelju, osuđenom “ratnom zločincu”, biti oduzet mandat i šta će uraditi da zaštiti poslanike kojima lider SRS preti, dok je poslanik na listi SNS Marijan Rističević pozvao ministarstvo pravde da Jerkov objasni razliku između osuđenog i osuđivanog.

U danu za postavljanje pitanja izvršnoj vlasti u parlamentu, Jerkov je rekla da se u članu 88 Zakona o izboru narodnih poslanika navodi da poslaniku prestaje mandat ukoliko je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci.

– Ne piše ukoliko je pred domaćim sudom osuđen. Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srede osuđen na kaznu zatvoru u trajanju od 10 godina, tom čoveku po zakonu nije mesto u skupštini. Sramota je da osuđeni ratni zločinac predstavlja građane Srbije – rekla je ona.

Kako je rekla, poštovanje zakona ne može se svoditi na to da li se nekom nešto sviđa ili ne.

– Šta će Narodna skupština uraditi da zaštiti našu dvojicu kolega od sramnih napada Šešelja od pretnji da će ponoviti ratne zločine, a da će početi od našeg kolege Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka ili Narodna skupština nema ama baš nikakvu nameru da učini nešto – upitala je Jerkov.

Navodeći da je Šešelj rekao da će “razbiti nos” svakom ko ga nazove “ratnim zločincem“, Jerkov je kazala da ga DS tako zove i pozvala ga, ako krene da razbija noseve, počne od nje.

– Evo može od mene prve da krene – poručila je Jerkov.

Predsedavajući Ðorđe Milićević (SPS) je pozvao Aleksandru Jerkov da poštuje dostojanstvo svih narodnih poslanika i poručio joj da ona nije ta koja odlučuje ko će sedeti u Narodnoj skupštini i ko će biti poslanik.

– Ne odlučujujete Vi, već građani na izborima, a pravno tumačenje ćete dobiti u roku koji je definisan poslovnikom – rekao je Milićević.

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević tražio je spisak ubijenih Hrvata 1991. godine kako to tvrdi poslanik DS Žigmanov.

– Mi smo ozbiljna država. Želim da mi se taj spisak dostavi jer ja tvrdim da se to u Srbiji nije desilo. Tražim da ministarstva pravde da Jerkov objasni koja je razlika između osuđenog i osuđivanog s obzirom da je postavila pitanje u vezi sa našim kolegom koji je osuđivan, dakle izdržao je kaznu – rekao je Rističević.

DS: RADIKALI OKRUŽILI JERKOV U SALI, VREĐALI JE I PRETILI

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) prišli su danas poslanici Demokratske stranke (DS) Aleksandri Jerkov kada je ostala sama u poslaničkim klupama, okružili je, najbrutalnije vređali i pretili da će joj “razbiti njušku”, tvrdi šef poslanika DS Goran Ćirić.

On je podsetio da je Jerkov ranije danas postavila poslaničko pitanje o statusu Vojislava Šešelja kao poslanika posle pravosnažne presude u Haškom trobunalu i zahtevala od Administartivnog odbora i predsednice parlamenta Maje Gojković da reaguju na pretnje poslaniku DS Tomislavu Žigmanovu i lideru LSV Nenadu Čanku.

– Posle toga, usledio je niz uvreda za govornicom. Međutim to nije bilo dovoljno od poslanica i poslanika radikala. U trenutku kada je ostala sama u poslaničkim klupama, okružili su je, seli oko nje i najbrutalnije je vređali i pretili joj, da će joj razbiti njušku, da treba da pazi šta će joj se dešavati narednih dana – rekao je Ćirić novinarima u skupštini.

Ćirić je pozvao Gojkovićevu i nadležne institucije da reaguju i zaštite poslanike, te naveo da je juče pozvao i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da se izjasni o pretnjama dvojici poslanika.

Ocenjuje da nedostatak reakcije poslanika podstiče novo nasilje jer se to nasilje proširilo i na poslanicu Alekasndru Jerkov.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Jerkov: Šešelj je ratni zločinac, neka meni prvo razbije nos!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.