Kameron Manter: Kada se uđe u NATO, Amerika će moći više da ponudi

Intervju

Kameron Manter – foto: Tanjug/AP

SAD i predsednik Donald Tramp su zainteresovani za stabilan Zapadni Balkan, a Bosna i Hercegovina je najveći potencijalni rizik u ovom regionu.

To je ocenio bivši ambasador SAD u Srbiji i predsednik Istok-Zapad instituta Kameron Manter.

Manter je u intervjuu za dnevni list Danas rekao da je BiH u velikoj opasnosti zbog veoma čudne strukture napravljene sporazumom u Dejtonu.

“Sposobnost vlade da ispuni potrebe naroda je pod znakom pitanja. Pitanje je izbornog zakona, posebno izbora. Tako da smo mi zabrinuti, ali ne samo za Bosnu, ali ako Bosna ‘bude nokautirana’ to će uticati na sve, posebno na Srbiju i Republiku Srpsku”, kazao je Manter.

Ocenjujući da u odnosima Kosova i Srbije, još ima mesta opreznom optimizmu, bivši ambasador je dodao da bi Vučić i Tači mogli da budu “pragmatični, praktični i da imenuju pitanja važna za obe strane”.

Kameron Manter je naglasio da u studiji Istok-Zapad instituta “Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu – politički recept za američku diplomatiju“, kao rešenje nudi se podrška sporazumu koji je dostižan i pomoć političkim liderima da ubede svoje narode da će imati koristi od tog sporazuma i da je evropska budućnost pred njima.

Manter izražava optimizam kad je u pitanju Makedonija i misli da je ona “svetla tačka, za razliku od Bosne koja je mračna i Srbije i Kosova, koji nisu tako mračni”.

Umesto, kako je rekao, “priče o poglavljima”, Kameron Manter predlaže metod “putničkih stanica” na putu ka EU koji podrazumeva šta Zapadni Balkan može da uradi na tom putu i koji fondovi mogu biti dostupni za izgradnju infrastrukture.

Amerika ima manje da ponudi, ali kada se uđe u NATO, Amerika će moći više da ponudi. To je malo varljivo za Srbiju, ali je intersantno za Bosnu i Makedoniju”, ocenio je Manter.

Bivši ambasador u Beogradu naglašava da Amerika danas mnogo manje gleda na ovaj region nego pre 10 godina i da Istok-Zapad institut želi da Balkan ponovo dođe u fokus SAD.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kameron Manter: Kada se uđe u NATO, Amerika će moći više da ponudi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.