Karla del Ponte: Previše je kasno za istinu o zločinima OVK

Intervju

Karla del Ponte – foto: AP

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da je prošlo previše godina od zločina na Kosovu i da ne očekuje da će Specijalni sud doći do istine i zadovoljiti pravdu.

„Previše je kasno da se utvrdi istina o zločinima počinjenim na Kosovu, a pogotovo o „žutoj kući“. Pokušavali smo to da uradimo svojevremeno, ali nismo uspeli, rekla je Del Ponteova danas u telefonskom razgovoru za Tanjug.

Del Ponteova je tako odgovorila na pitanje da prokomentariše mogućnost da žrtve OVK i njihove porodice ipak dočekaju pravdu i pored toga što su brojni dokazi o tim zločinima uništeni, u čemu je udela imao, kako se spekuliše, i bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, koji će biti advokat odbrane bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

„Najs, koliko se sećam, nije bio umešan u slučaj istrage o ’žutoj kući‘“, rekla je Del Ponteova i dodala da ne zna da li će sud posle toliko vremena moći da utvrdi istinu.

Kako kaže, ne može ništa više da kaže o tome, jer je prošlo mnogo godina, pa se ni sama više ne seća detalja vezanih za to, a u međuvremenu se bavila i drugim predmetima.

Advokat Branislav Tapušković, koji je učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom, tvrdi da je Džefri Najs kao tužilac Haškog tribunala imao udela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju „žuta kuća“, što je, kako je danas naveo medijima, svojevremno tvrdila i Karla del Ponte.

Priča o uništavanju dokaza u Tribunalu proverena je pre desetak godina, a Del Ponteova je u jednom od intervjua 2011. navela da je Diku Martiju rekla da treba da ide u Hag, jer tamo postoje dosije i dokazi koji su sakupljeni u „žutoj kući“, a da pritom nije znala da su „dokazni uzorci bili uništeni“.

Tada je izjavila i da je zatražila od Tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza.

„Čim sam saznala za uništenje uzoraka, postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Ja znam koji je taj rezultat, ali ne mogu to da vam kažem jer nisam više u Tribunalu.

Pitajte Serža Bramerca, sadašnjeg glavnog haškog tužioca. Zna vrlo dobro ko je naredio“, rekla je ona tada.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Karla del Ponte: Previše je kasno za istinu o zločinima OVK"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.