LAZAREVIĆ: Ja sam branio Kosovo, a moju glavu su predali Hagu!

Intervju

Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević – foto: AP

Penzionisani general Vladimir Lazarević, legendarni komandant Prištinskog korpusa u vreme NATO agresije, kaže da se 2005. godine predao Haškom tribunalu na zahtev tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.

General naglašava da je časno i pošteno sa svojim saborcima branio i odbranio Kosovo, a da je onda negde u vrhu odlučeno da njegova glava bude žrtvovana u Hagu.

– Zvao me je Koštunica, zvali su iz Vlade, iz Generalštaba, pritiskali su me… Onda sam rekao, dobro idem! Ako je moja glava cena za Srbiju, platiću tu cenu! – počinje Lazarević prisećanje na najteže dane svog života.

Žrtvovanje za zemlju

General Lazarević, koji je pušten na slobodu 2015. nakon izdržane dve trećine kazne od ukupno 14 godina zatvora, na koliko je u Hagu bez ikakvih dokaza osuđen, kaže za Informer da su ga 2005. pozvali u Generalštab i ‘savetovali’ ga da se ‘dobrovoljno’ preda Hagu!

– Dobio sam poziv iz tadašnje vlade da dođem na razgovor, iako nisam ni znao na koju temu. Nisam tada dobio nikakvu optužnicu, živeo sam svoj život mirno, kao penzionisani oficir, provodio sam dane sa porodicom… U prvom trenutku nisam želeo da se odazovem, jer sam penzionisano vojno lice i nemam šta da razgovaram sa izvršnom vlašću. Međutim, pozvali su me onda iz Generalštaba i otišao sam na sastanak. Primio me je Vojislav Koštunica i tada su mi rekli da postoji haška optužnica protiv mene – priča Lazarević i kaže da mu je Koštunica tada rekao da ga verovatno neće dugo zadržati u Hagu!?!

Nova provokacija Prištine: Marko Đurić vraćen sa administrativnog prelaza!

– Tadašnji premijer Koštunica je tražio da se odazovem u Hag, rekao mi da će videti da li će me tamo duže zadržavati… Pitao sam koja je korist po Srbiju ako se predam Hagu, a oni su mi rekli da je to svakako dobro i za nas i za Kosmet. Da će to smanjiti pritisak na Srbiju oko KiM i da ćemo dobiti sporazum sa EU, onaj SSP. Tada sam im rekao, ako je to boljitak za državu, evo moje glave! I otišao sam u prokleti Hag, vladinim avionom… – objašnjava Lazarević, koji je u Tribunal otišao u pratnji ondašnjih ministara Zorana Stojkovića i Zorana Lončara.

Najveće nebuloze

General Lazarević, naravno, pomno prati aktuelna zbivanja oko Kosova. On naglašava da su tvrdnje o tome da je naša vojska na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine primenjivala „neprimerenu silu“, o čemu danas govori i iguman Dečana Sava Janjić, totalne gluposti.

– To su najveće nebuloze, koje više niko normalan ne uzima za ozbiljno. Niko, pa čak ni Hag, nije ostao pri toj nekoj tezi upotrebe suvišne sile od naše strane. Imamo podatke, dokaze o tome da smo upotrebljavali minimalnu silu… Najveća upotreba sile u istoriji ratovanja upotrebljena je upravo od strane NATO agresora protiv naše države, posebno protiv vojske čiji sam bio komandant, protiv Prištinskog korpusa. Ali, kao što znate, vojnički nisu uspeli da nas poraze – zaključuje Lazarević. On je šokiran vešću koja je stigla iz Prištine da je Fatmir Ljimaj imenovan za glavnog pregovarača sa Beogradom.

– Pa to je strašno! Sramno je i za međunarodnu zajednicu što od 1999. do sada dozvoljava milion ovakvih stvari. To su njihovi sponzori koji su ih tu doveli i rugaju se svemu normapnom – kaže Lazarević.

(Skandalozno.rs/Izvor: Informer)

Budite prvi sa komentarom na članku "LAZAREVIĆ: Ja sam branio Kosovo, a moju glavu su predali Hagu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.