Legendarni Dino Rađa otvoreno o debaklu hrvatske košarkaške reprezentacije

Intervju

Dino Rađa – foto: telegraf.rs

Bez dlake na jeziku i brutalno iskren! Takav je oduvek bio Dino Rađa, takav je i sada kada se govori o debaklu hrvatske košarke.

Hrvatska se obrukala u kvalifikacijama i neće igrati na Mundobasketu u Kini. Lekcije iz košarke su im očitali čak i Poljaci i Mađari.

Teška blamaža…

Tim povodom oglasio se i legendarni Dino Rađa. Na Fejsbuku je naširoko pisao o stanju u hrvatskoj košarci, ali za razliku od većine kritičara, nekadašnji as Boston Seltiksa ima i predloge rešenja za izlazak iz krize.

“Svaki rezultat je samo ogledalo rada u prošlosti. Tako da ovo što se dogodilo nije slučajno, isto kao što nije slučajno da se to događa baš nama, i tako već 20 i kusur godina. Svi zajedno trebamo konačno izvaditi glave iz peska i početi realno gledati na stvari. Mi s najboljim igračima odavno nismo više vrhu evropske košarke, a bez njih smo još niže”, počeo je Rađa.

“Pogledajte utakmice protiv Poljske. Oni su fizički jači i spremniji od nas. Samo je bilo pitanje kad će nas slomiti. I s najboljim igračima i bez njih. Da ne govorim o Letoniji i ostalima s vrha. Poenta svega je da treba puno više raditi. U prvom redu klubovi i igrači individualno. Savez je u zadnjih par godina napravio dosta stvari za poboljšanje, ali bez saradnje klubova nećemo napred. Liga je do pre dve godine trajala dva meseca, a zaštićeno godište je iskorišćavano da ti isti klinci rade manje jer moraju igrati, a ne da bi kroz igru napredovali”, nastavio je slavni košarkaš.

“Igrači po reprezentacijama borave dva meseca godišnje, a sve drugo su po klubovima. Na pripreme dolaze neadekvatno pripremljeni pa je nemoguće menjati navike u kratkom roku. I da smo uspeli nekim slučajem otići dalje, moje bi mišljenje bilo isto. Kad sam prije godinu i po dana rekao javno da trebamo krenuti ispočetka s U-20 selekcijom pojačanom s par iskusnijih, javnost me dočekala na nož kao idiota”, podseća Dino Rađa.

“Ja samo odavno realno gledam na stanje stvari i znam da je skoro nemoguće promeniti navike starih igrača, nego da se treba okrenuti mlađim generacijama i odgajati ih pravilnije. Ne zato što sam ja nešto posebno pametan, nego zato što sam sve to prošao na svojoj koži i znam što me dovelo tamo gde sam stigao. Samo i isključivo krvavi rad, red i disciplina te odricanje od normalnog života. To je jedini put napred. I možemo Stojko i ja otići, može doći sveti Ivan Pavao za predsednika i trenera, ali nećemo ni milimetar napred ako se ne krene raditi puno bolje. Svaki klinac se triba pogledati u ogledalo i reći šta hoće”, jasan je Rađa, koji na kraju dodaje:

“Svaki klub će morati isto tako drastično unaprediti rad. I zato apelujem na sve da ovo ne shvate kao skidanje odgovornosti, jer i mi u Savezu uzimamo svoj deo na leđa, nego kao put za izaći iz svega ovog stanja. Vreme generacije ’92. je odavno prošlo, ali ta generacija zna jako dobro što je dovelo do osvajanja 10 medalja u 10 godina.

Pitanje je samo ko se hoće do kraja žrtvovati, u krajnjem slučaju za sebe, pa tek onda za klubove i reprezentaciju – napisao je Rađa, predsednik Stručnog saveta hrvatskog košarkaškog Saveza”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir sport)

Budite prvi sa komentarom na članku "Legendarni Dino Rađa otvoreno o debaklu hrvatske košarkaške reprezentacije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.