Lider desničarske nemačke partije Gauland: Angela Merkel nije trebalo da bude u Parizu jer je to događaj za pobednike

Angela Merkel i Emanuel Makron – foto: Tanjug/AP/Michel Euler

Lider krajnje desničarske nemačke partije Alternativa za Nemačku (AfD), Aleksander Gauland, izjavio je da nemačka kancelarka Angela Merkel nije trebalo da učestvuje na današnjoj ceremoniji u Francuskoj povodom obeležavanja stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata, “jer je to događaj za pobednika u tom ratu”.

Nemačka je taj rat izgubila i učešće Merkelove na ceremoniji za bivše saveznike svodi se na pokušaj prekrajanja istorije”, rekao je Gauland.

“Ne možemo sebe da stavljamo u istorijsku situaciju koja je jasno naklonjena pobedniku i da zajedno sa (francuskim predsednikom Emanuelom) Makronom prolazimo kroz Trijumfalnu kapiju”, rekao je on.

Njegovi komentari su u suštoj suprotnosti s temama pomirenja i potrebe za budnošću pred nacionalizmom koji je ponovo u usponu, a koje su obeležile zvanične komemoracije u Londonu i Parizu za milione ubijenih tokom Prvog svetskog rata.

Inače, lideri AfD su neretko na meti kritika zbog komentara u kojima se umanjuje značaj nacističke diktature ili se nagoveštava da bi udžbenike istorije trebalo izmeniti kako bi se više fokusirali na nemačke žrtve.

U retkom javnom pokazivanju emocija, Makron i Merkelova su se juče držali za ruke tokom ceremonije u šumi severno od Pariza, gde su delegacije Francuske i Nemačke pre sto godina potpisale primirje kojim je okončan Veliki rat, jedan od najkrvavijih u istoriji.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Lider desničarske nemačke partije Gauland: Angela Merkel nije trebalo da bude u Parizu jer je to događaj za pobednike"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.