Ljiljana Smajlović: Moguće je da je ovakav napad na Siriju dogovor Rusa i Amerikanaca

Napad

foto: Tanjug/AP

SAD, Velika Britanija i Francuska izvele su vazdušne napade na ciljeve u Siriji. Kako se navodi, gađane su lokacije u vezi sa proizvodnjom hemijskog oružja.

U medijima se od tog trenutka piše o “Trećem svetskom ratu“. Međutim, sagovornici televizije O2 ističu da je reč o akciji “namenjenoj medijima“.

“Činjenica da u već samom obrazloženju akcije vi kažete ’dejstvovaćemo po skladištu hemijskog oružja’. Znači, tu postoji nešto što već u samom početku analize kompromituje situaciju i ukazuje na to da je to više političko-medijsko dejstvo, nego zaista uništavanje nekog dela potencijala sirijske vojske“, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

Bivša predsednica Udruženja novinara Srbije, a sada kolumnistkinja “Nedeljnika“ Ljiljana Smajlović kaže da joj se “uz veliku rezervu“ čini je sve deo dogovora.

“Ta komunikacija sa Rusima delovala je da nisu došli ni blizu ruske crvene linije. Rekla bih da ovde nisu preterano narušeni ruski interesi i da su Amerikanci poslali prouku koju su hteli da pošalju“, kaže Smajlovićeva.

A iz Brisela poruka da će Evropska unija “biti uz svoje saveznike i na strani pravde”.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk navodi da sirijski režim, sa Rusijom i Iranom, ne može da nastavi ovu ljudsku tragediju bez plaćanja cene.

Sa druge strane Iran upozorava zapadne sile da će napad na Siriju imati regionalne posledice, nazivajući Trampa, Makrona i Terezu Mej zločincima.

“Čim su udari bili ovako ograničeni može da ispadne i vuk sit i ovce na broju. To znači da će se sada stvari, kako deluje, vratiti u normalu i da će obe strane biti na pravoj strani“, kaže Smajlovićeva.

Prema rečima Aleksandra Radića, da se Tramp odlučio na višednevna ili višenedeljna dejstva “onda bismo ušli u zonu visokog rizika“.

“Tada bi samo bilo pitanje vremena kada će i Rusi da se nađu u pogrešno vreme na pogrešnom mestu, da pretrpe gubitke i da to nametne njihovu reakciju. Sa ovakvim izborom akcije, poruka je jasna – reč je o izolovanoj intervenciji da bi se dobilo mnogo buke u medijima“, zaključuje Radić.

(Skandalozno.rs, Izvor: O2)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ljiljana Smajlović: Moguće je da je ovakav napad na Siriju dogovor Rusa i Amerikanaca"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.