Mađarska i Slovačka se žale EU: Zaustavite slanje robe LOŠIJEG kvaliteta nego što je u zapadnoj Evropi!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Mađari su se juče pridružili Slovacima u pobuni protiv škart robe koja stiže na njihovo tržište. Kad se žale oni koji su u EU jer im stiže roba manje kvalitetna nego na zapadu, onda možemo samo da zamislimo šta stiže nama.

Srbija je smetlište Evrope, barem kada je reč o robi koju uvozi iz Evropske unije, ističu u Udruženju za zaštitu potrošača i za to krive kako inostrane proizvođače, tako i nadležne državne organe, odnosno domaće kompanije.

Radi se, zapravo, o proizvodima iste marke, ali slabijeg kvaliteta koji stižu iz razvijenih zemalja zapadne Evrope.

Zbog toga su Mađarska i Slovačka pozvale Evropsku uniju da zaustavi praksu multinacionalnih prehrambenih kompanija da u različitim zemljama prodaju proizvode nejednakog kvaliteta pod istim brendom.

[adsenseyu5]

Ovaj potez Budimpešte i Bratislave usledio je nakon izveštaja nadležnih inspekcija u dvema zemljama, prema kojima su mnogi prehrambeni proizvodi koji se prodaju u identičnom pakovanju u susednoj Austriji i Nemačkoj znatno boljeg kvaliteta, prenosi agencija Frans pres.

Isti problem postoji i kod nas i zbog toga i Srbija treba da se pobuni.

– Jedinu uporednu analizu proizvoda kod nas je uradio NOPS 2011. godine, i to na malom uzorku jer je reč o veoma skupoj analizi koja samo za, recimo, jedan hemijski proizvod košta i do 2.000 evra. Iako je uzorak bio mali, rezultati su bili frapantni. Tada smo dokazali da su kreme za lice lošije, da čokolade imaju manje kakaoa, a začini više soli nego povrća.

To je vređanje dostojanstva potrošača. Srbija ne sme da dozvoli da budemo smetlište Evrope – kaže Goran Papović, predsednik ovog udruženja, i dodaje da im se obraćaju građani sa pritužbama na kvalitet iste robne marke kod nas i u Evropi, kao i to da postoji velika razlika u kvalitetu kozmetike, tehnike, hrane, obuće…

Tako na primer, začini sadrže više soli nego povrća, kremovi imaju manje lešnika, a u proizvode od meda stavlja se kukuruzni sirup. S druge strane, ovi proizvodi se na isti način reklamiraju kod nas kao i u zemljama u kojima su znatno kvalitetniji, ista im je i ambalaža, a čak se ni cene ne razlikuju, pa se dešava da kod nas budu i skuplji.

Petar Bogosavljević iz ovog udruženja naglašava da škart EU roba nije slučajno na domaćem tržištu.

[adsenseyu1]

– To je veliki biznis pošto se radi o proizvodima čiji je kvalitet uglavnom niži u odnosu na cenu i zato postoji interes domaćih kompanija da ih plasiraju na našem tržištu. Nažalost, postoji i tolerancija državnih organa i zbog toga imamo višegodišnji problem pošto ne postoji fer konkurencija niti kvalitetna roba. Potrebne su nam mnogo češće i ozbiljnije analize kako bismo se izborili sa tim problemom – ističe Bogosavljević.

Alarmantna je i činjenica da je Srbija jedina zemlja u regionu i Evropi koja nema agenciju za bezbednost hrane.

U Srbiju, prema nekim podacima, roba lošijeg kvaliteta stiže uglavnom iz Rumunije, Bugarske, Mađarske i Poljske, gde velike svetske kompanije imaju razvijenu proizvodnju namenjenu za stanovništvo ovog dela Evrope.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nema agenciju za bezbednost hrane

U prilog tome su i rezultati istraživanja u susednoj Hrvatskoj, gde je dokazano da je kvalitet deterdženta za pranje veša renomiranog evropskog proizvođača goreg kvaliteta nego u nekoj drugoj zemlji EU. Češka i Slovačka su ovu uporednu analizu već uradile i ustanovile da je čak trećina EU proizvoda koji se prodaju kod njih lošijeg kvaliteta, kao i Mađari i Slovaci. I u Evropskom parlamentu prošle godine pokrenuta je inicijativa da se stane na put prodaji iste robne marke različitog kvaliteta u starim i novim članicama EU i da se ta praksa proglasi prevarom.

[adsenseyu1]

Kontrole na granicama

S druge strane, u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je kvalitet svih namirnica koje konzumiraju građani u skladu sa zakonom.

– Za svaku namirnicu postoji granica kvaliteta i sve podležu zakonskoj regulativi, te se na tržištu nalaze kontrolisani proizvodi koji su u granicama propisanih kvaliteta i bezbedni za upotrebu.

Zbog toga Veterinarska i Fitosanitarna inspekcija vrše unapred planirane, redovne i vanredne kontrole na granicama pri uvozu robe – kažu u ovom ministarstvu i dodaju da je Zakon o bezbednosti hrane usaglašen sa evropskim zakonima.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Mađarska i Slovačka se žale EU: Zaustavite slanje robe LOŠIJEG kvaliteta nego što je u zapadnoj Evropi!"

  1. Vozim kamion po eu i ulazim u svakakve fabrike i magacine već 8 god. Skoro svaka fabrika još u magacinima ima oznake za zapadnu eu za istočnu eu I za treće zemlje kako nas ostale nazivaju. A naš glup narod da se pobije oko govana iz eu umesto da se okrenu svojoj proizvodnji. Ali šta očekivati od pedera i lezbejke.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.