Mahmud Abas: Amerika je ovim potezom uvredila ceo svet

Misterija

JERUSALIM – foto: pixabay.com

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da će otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu stvoriti nestabilnost u regionu.

On je odbacio mogućnost da Vašington služi kao posrednik za mir na Bliskom istoku.

“Ovim korakom (premeštanjem ambasade), američka administracija okončala je svoju ulogu u mirovnom procesu i uvredila je svet, palestinski narod, arapske i islamske nacije i stvorila je nestabilnost”, rekao je Abasov portparol, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp u snimljenom poruci emitovanoj na ceremoniji otvaranja američke ambasade u Jerusalimu izjavio je da je i dalje posvećen miru između Izraela i Palestinaca, prenosi Rojters.

“Naša najveća nada je mir. SAD ostaju potpuno posvećene omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru”, poručio je Tramp.

Rojters podseća da je Trampova odluka da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i prebaci ambasadu iz Tel Aviva razbesnela Palestince i izazvala međunarodnu zabrinutost.

Ceremonija se održava u trenutku dok Palestinci održavaju masovne proteste na granici Pojasa Gaze s Izraelom u kojima je ubijeno najmanje 38 ljudi, što je dan sa najviše žrtava u prekograničnom nasilju od rata koji je tu vođen 2014. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Mahmud Abas: Amerika je ovim potezom uvredila ceo svet"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.