Marko Đurić: Ramuš Haradinaj treba da prihvati stvarnost da je Kosovo deo Srbije

Reakcija

Marko Đurić – foto: Beta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić poručio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj treba da prihvati stvarnost da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija deo Republike Srbije, a Srbija je spremna za sporazum kojim će AP KiM garantovati najviši stepen autonomije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

– Takođe, spremni smo da garantujemo brojna ljudska prava, uključujući pravo na upotrebu jezika i pisma za žitelje albanske narodnosti u našoj južnoj pokrajini, obrazovanje na maternjem jeziku i mnogo šta drugo.

Srbija je država i Albanaca sa Kosova i Metohije i potrebno nam je međusobno poštovanje i uvažavanje – istakao je Ðurić u saopstenju, saopštila je Kancelarija za KIM.

Prema njegovim rečima, Srbija, uključujući Kosovo i Metohiju, je jedno društvo i to je realnost koju u Prištini konačno treba da prihvate.

– Dve godine Haradinaj gazi sve sporazume i dogovore i čini apsolutno sve da sruši dijalog Beograda i Prištine. I to čini pred očima celog sveta. Danas veoma loše glumi želju za sporazumom, plasirajući ideje koje su van kontakta sa stvarnošću u Srbiji, čiji je Kosovo i Metohija sastavni deo – istakao je Ðurić u saopštenju.

HARADINAJ HOĆE SPORAZUM ALI U POSTOJEĆIM GRANICAMA

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio oštre mere protiv Prištine, kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da su to politički stavovi prošlosti, a da je Priština spremna za sporazum koji uvažava realnost, u postojećim granicama.

– Vreme je da se prihvate evropske vrednosti, a ne stavovi koje ste imali u prošlosti a koji su ranije izazvali tragedije i patnju – napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

On je naveo da “kosovsko društvo” pripada i kosovskim Srbima.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Marko Đurić: Ramuš Haradinaj treba da prihvati stvarnost da je Kosovo deo Srbije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.