Mars: Rover pronašao krater širok 150 km koji je nekada bio jezero!

Misterija

Vozilo NASA-e Mars Curiosity na Marsu pronašlo krater širine 150km u kome je nekad bilo jezero, čime su učvršćeni dokazi da je na „crvenoj planeti“ nekad bilo života.

Kako su naučnici saopštili u ponedeljak, u tom krateru je postojalo jezero pre nekoliko milijardi godina, što ukazuje da je Mars nekada bile mesto pogodno za život mikroorganizama.

Naučnici su pronašli sedimente koji ukazuju da je u centru tog kratera u prošlosti bila voda, dok se danas na tom mestu nalazi vrh visok 5km koji se naziva Maunt Šarp. Po naučnicima, Maunt Šarp nije postojao pre 3,5 milijarde godina kada je krater bio ispunjen vodom.

„To otkriće je potpuno iznenađenje za sve“ kaže vodeći naučnik Džon Grocinger sa tehnološkog instituta u Pasadeni.

Ubrzo nakon što se Curiosity spustio na Mars, vozilo je otkrilo potrebnu kombinaciju hemijskih elemenata i ekoloških uslova za potencijalno postojanje života. Vozilo je u potrazi za mogućim mestima za život bilo fokusirano na Maunt Šarp, pokušavajući da reši to pitanje koje godinama muči naučnike.

„Veličina tog kratera (koji je nazvan Gejlovim kraterom) i verovatna količina vode koja se tu nekad nalazila, daje nam za pravo da verujemo da je u određenom vremenskom periodu na tom mestu bio moguć razvoj života“ kaže NASA naučnik Majkl Majer.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Skandalozno.rs, Guardian)

Budite prvi sa komentarom na članku "Mars: Rover pronašao krater širok 150 km koji je nekada bio jezero!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.