“Menjajte zakon, mora da se radi duže”

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Savetodavno telo nemačke vlade preporučilo je Berlinu da olabavi Zakon o zapošljavanju zemlje, u skladu sa izazovima digitalne ere, i da rade duže.

Grupa akademskih savetnika o ekonomskim pitanjima nemačke vlade podnela je plan za promenu zakona koja bi omogućila poslodavcima da zatraže od svojih radnika da rade po drugačijem obrascu od onoga u tradiciji osmosatnog radnog dana. Grupa navodi kao razlog prednosti koje donosi tehnološki razvoj i čini da je tradicionalno radno vreme postalo demode.

[adsenseyu5]

“Fleksibilniji radni dan je veoma važan za konkurentnost nemačkih kompanija”, izjavio je predsedavajući nemačkog Saveta ekonomskih eksperata Kristof Šmit nemačkom listu Velt am zontag.

“Kompanije koje žele da prežive u našem novom digitalizovanom svetu moraju biti agilne i brzo okupiti svoje timove. Ideja o započinjanju radnog dana u kancelariji ujutro i njenom završetku odlaskom u večernjim časovima je zastarela”, nastavio je on.

“Zakon o zaštiti radnika u Nemačkoj dokazao je svoju vrednost, ali delimično više nije pogodan za naše digitalizovano radno okruženje”, rekao je Šmit.

[adsenseyu1]

“Na primer, preduzećima je potrebna neka sigurnost da ne postupaju suprotno zakonu ako zaposleni obavlja konferencijski poziv u večernjim satima, a zatim čita e-poštu za doručak. To ne samo da će pomoći kompanijama, već i zaposlenima koji mogu raditi fleksibilnije s digitalnim tehnologijama”, objasnio je on.

Trenutno, Zakon o zapošljavanju u Nemačkoj navodi da zaposleni moraju raditi ne više od osam sati dnevno, ne više od 48 sati nedeljno, i sa 11-satnom pauzom između smena.

Savetodavno telo nemačke vlade želi da ukine propise u vezi sa osmosatnim danom i smanji 11-satni odmor na devet sati, što znači da bi jedina odredba koja bi ostala bila ona koja ograničava radnu nedelju na 48 sati.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "“Menjajte zakon, mora da se radi duže”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.