Metju Palmer: Pitanje kosovske nezavisnosti za Ameriku ne postoji

Intervju

Metju Palmer – foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Pitanje kosovske nezavisnosti za SAD ne postoji, izjavio je Metju Palmer, pomoćnik državog sekretara i specijalni američki izaslanik za Balkan.

Priznanje kosovske nezavisnosti, dodao je, nije problem koji se brzo i lako rešava, i naglasio je da to nije pitanje za medije.

Palmer, koji je prethodno u Skoplju i Prištini rekao da Srbija neće biti primljena u članstvo EU, dok ne prizna kosovsku nezavisnost, rekao je u emisiji „Pravi ugao“ RTV-a da je priznanje kosovske nezavisnosti tema o kojoj će se raspravljati za pregovaračkim stolom.

Tvrdi da je tokom boravka u Prištini prethodnog dana bio jasan kada je rekao da je ukidanje taksi na robu iz Srbije put ka normalizaciji i dijalogu.

Do rešenja se može doći ukoliko obe strane približe stavove i mi nećemo nikome nametati to rešenje“, rekao je Palmer.

Smatra i da Srbija treba da prestane sa aktivnostima koje sprovodi radi delegitimizacije kosovske nezavisnosti, zbog čega su takse i uvedene.

Inače, Priština je takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH uvela novembra prošle godine, a nakon propalog pokušaja da se priključi članstvu u Interpolu.

Palmer je rekao da SAD žele da Srbija i Kosovo normalizuju odnose i tako otvore put ka zajedničkom cilju, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Istakao je da za SAD ne postoji pitanje kosovske državnosti i nezavisnosti, koja je nepovratna, već normalizacija odnosa do koje mora doći dijalogom i dogovorom.

Cilj procesa i tog dijaloga nije forsiranje bilo koje strane radi normalizacije odnosa, već naprotiv — podrška i jednoj i drugoj strani“, rekao je Palmer.

„Dogovor koji unapređuje mir i stabilnost je višedimenzionalan i on podrazumeva bezbednosna, politička i neka druga pitanja, kao i problem ljudskih prava i građanskih sloboda i zaštitu kulturnog blaga“, precizirao je Palmer.

SAD žele pozitivnu atmosferu, koje sada nema, i do nje se može doći ukoliko Beograd prestane sa delegitimizacijom kosovske državnosti i nezavisnosti.

(Skandalozno.rs, Izvor: Sputnjik Srbija)

Budite prvi sa komentarom na članku "Metju Palmer: Pitanje kosovske nezavisnosti za Ameriku ne postoji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.