Milan Vidojević: Evo šta je sakriveno u seriji “Nemanjići” – VIDEO

TV serija

Nebojša Glogovac kao Vukan Nemanjić – Printskrin: RTS

Prva epizoda serijala “Raskovnik” bavi se dinastijom Nemanjić, a povod je televizijska serija o Nemanjićima. Nijedna serija, smatra autor Milan Vidojević, ne može dati sveobuhvatno sve ono što je bitno za razumevanje jednog perioda.

– Mogao bi se steći utisak da srpska istorija počinje sa dinastijom Nemanjića i to je jedna velika zabluda, kojom ćemo se baviti, ta zabluda je da je sa Svetim Savom i nastankom autokefalne Srpske pravoslavne crkve, počeo i istorijski deo, sve je to zabluda, jer je od propasti Rimskog carstva do pojave Nemanjića, u kontinuitetu postojala srpska država – rekao je Vidojević.

LIKINIJE, SRBIN ZAČETNIK DINASTIJE

Zato se počinje od pitanja, koje, veruje autor, muči mnoge Srbe, a to je od koga potiču Nemanjići? U karlovačkom tipiku napisano je da Nemanjići potiču od Likinija, rimskog imperatora 3. veka, koji je inače Tračanin, rođen negde u okolini Negotina i koji je bio suvladar Galeriju i kasnije Konstantinu. U tipiku piše da je imperator Likinije Srbin. Mnogi istoričari “brozovskog usmerenja” ismejali su ovaj zapis kao zabludu monaha koji je to zapisao.

Ali, mnogo ozbiljniji istorijski izvor, a to je Konstantin Filozof, biograf despota Stefana Lazarevića, u “Žitiju despota Stefana lazarevića” takođe spominje ovaj detalj. Konstantin Filozof je ozbiljno poznavao istoriju Starog veka. Pred ovog činjenicom, koja se ponavlja više puta u našoj istoriji bi makar morali da se zamislimo, smatra Vidojević.

MRTVILO SREDNJEG VEKA?

Kod nas je na snazi još uvek uverenje da od propasti Rimskog carstva pa do pojave nemanjićke države ovde nije bilo ničeg, navodi autor, to je bio takozvani mračni srednji vek i u tom mračnom srednjem veku se nije dešavalo ništa. Kao da 500 godina nije bilo ničega. Ništa pogrešnije…

DVE DINASTIJE

Naravno da je i tada bilo srpskih dinastija: U “Letopisu popa Dukljanina” pominju se dve: Samovladovići koja postoji od 5. veka do sredine 7. veka, 13. vladara je vladalo, počev od vladara koji se zvao Samo ili Samko.

Prestali su da postoje jer nisu bili dovoljno moćni da se odupru plemenima iz Azije. Trebalo je da prođe 20-30 godina do pojave nove dinastije, istoričari ih beleže kao Drvenareviće ili Drvenoviće, ta dinastija sa više od 40 vladara, postoji od 7. veka do 1160. godine, kada imamo modernu srpsku, rašku državu pod Nemanjićima.

Sveti Sava miri zavađenu braću, Stefana Prvovenčanog i dukljanskog kneza Vukana. Slika Paje Jovanovića iz 1901. godine. foto: Wikipedia/Paja Jovanović

Ovim će biti dokazana teza da postojanje srpskog naroda na ovim prostorima i te kako ima kontinuitet i to od 2000. godina i otpašće lažna teza da su Srbi neki divljaci iz Azije, koji su na Balkan provalili u društvu sa Avarima, da su bili pagani i da su im Ćirilo i Metodije dali prvu azbuku i preveli ih u hrišćanstvo. Ove popularne lažne teze nećete nigde videti, smatra autor, pa ni u seriji RTS-a.

Koja je kopča između Merovinga i Nemanjića? Da li je zvanična dogma da su Ćirilo i Metodije doneli hrišćanstvo na ove prostore i koji član dinastije Nemanjić nije bio pravoslavne vere, saznaćete ako odgledate prvu epizodu.

Pogledajte video TV Ras, RASkovnik – Evo šta je sakriveno u TV seriji “Nemanjići”:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Milan Vidojević: Evo šta je sakriveno u seriji “Nemanjići” – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.