Milorad Dodik: Ako Kosovo ima pravo na otcepljenje ima i Republika Srpska

Intervju

Milorad Dodik – foto: Tanjug

Srpski predstavnik u Predsedništvu Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da će se rešenje za Kosovo odraziti i na Republiku Srpsku jer “ako neko dobije pravo da kaže kako donosi odluku o otcepljenju Kosova od Srbije, zašto to prvo ne bi imao i neko drugi”.

Ako je nekom prihvaćeno to pravo, mi smatramo da možemo da se pozivamo na to i mi ćemo se pozvati na to pravo“, rekao je Dodik.

On je rekao da je RS odlukom njene Skupštine “onog momenta kad se Kosovo samoproglasilo nezavisnim“, da kad Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, to znači i pravo RS da se odvoji.

Kako je ocenio, u takvoj konstalaciji “ni Hrvati u Bosni neće propusti priliku da se odvoje“, a i Bošnjaci će shvatiti da je i za njih to najbolje.

On smatra da ne može da dodje do rata u Bosni, dodajući da bi se vojska i SIPA odmah “raspali“, dok kantonalna policija ne može preko entitetske granice.

Govoreći o svom položaju u Sarajevu, on je rekao da nije otišao u Predsedništvo kako bi ojačao Bosnu već poziciju RS i ocenio da “Bosna danas nije ni na nebu ni na zemlji“.

Ima puno otvorenih pitanja, rekao je Dodik, navodeći da je možda na početku napravljena greška kad je Bosna ovako “slepljenaDejtonskim sporazumom.

Prema njegovim rečima, možda je trebalo sprovesti razgraničenje, pa bi Bosna danas bila stabilnija.

On je rekao da RS traži da se poštuje Dejtonski sporazum, kao i da će RS ojačati svoj Ustav jer je Visoki predstavnik oduzeo mnoge njene nadležnosti.

Govoreći o incijativi SDA za promenu imena RS, on je rekao da je za RS “sinonim Zapadna Srbije jer tako narod u njoj oseća“.

Mi se zalažemo za poštovanje Dejstonskog sporazuma, ojačaćemo Ustav RS jer je visoki predstavnik oduzeo mnoge njene nadležnosti, rekao je Dodik.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/RTS/Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Milorad Dodik: Ako Kosovo ima pravo na otcepljenje ima i Republika Srpska"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.