MILORAD DODIK: Mora doći do integracije Srbije i Republike Srpske!

Intervju

Milorad Dodik – foto: Tanjug

Bez obzira na težinu tragedije koju su preživeli, Srbi moraju da se saberu, okupe i definišu svoje nacionalne ciljeve, istakao je u vaskršnjem intervjuu za beogradski list „Alo“ predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Uz poruku da je vreme za integraciju svih Srba, predsednik Srpske je naveo i da je apsolutno potrebno da crkva iznese stav o državnim procesima, kao što i država treba da bude konsultovana u vezi sa nekim procesima u crkvi.

Srpski narod u godinama koje su pred nama mora da definiše svoj nacionalni interes, da dođe do homogenizacije i integracije Srbije i Republike Srpske, izjavio je predsednik Dodik. Za predsednika Srpske je, kako je istakao, ključna reč integracija.

– Mislim na integraciju srpskog naroda u svakom pogledu, u državotvornom, ali i na integraciju u smislu naših vrednosti – svuda gde žive Srbi. Treba doći do svake srpske zajednice, gdje god da se ona nalazi, kako bismo se integrisali u tim vrednostima i ojačali naš identitet – rekao je Dodik.

Prethodni vek bio je tragičan za srpski narod, ali uprkos tome i brojnim pritiscima, po ugledu na ozbiljne nacije, Srbi moraju legalizovati pravo na interes, stav je predsednika Srpske. Crkva je kaže, postala najznačajniji deo srpskog identiteta i centralno mesto okupljanja. Vlast i crkva, poručio je Dodik, moraju da rade u sinergiji. Govoreći o problemu nataliteta, istakao je da trenutno postoje projekti, ali da to nije dovoljno.

– Treba raditi na svesti mladih ljudi. Ne želim nikog da kritikujem, ali primetan je komformizam kod mladih koji podrazumeva htenje da se sva pitanja reše pre nego što se rode deca. To je neodrživo, jer nikada nećete rešiti sve u životu i nikada nećete imati sve. Potrebna je roditeljska odgovornost i želja, ja sam ponosan na svoju ćerku jer je rodila četvoro dece – naveo je predsjednik Srpske.

Baka (76) iz Sibira svakog dana kliza preko NAJDUBLJEG jezera na svetu – VIDEO

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije, Dodik je naglasio da to jeste teško, ali se Srbija danas drugačije poima i razume u krugovima koji se bave regionom, a u kojima se doživljava kao ozbiljan regionalni i evropski subjekat.

U kontekstu osporavanja opremanja Policije Republike Srpske od strane pojedinih medija, Dodik je izjavio da će Srpska nastaviti da osposobljava policiju kako bi bila još bolja i opremljenija. Govoreći o pisanjima zapadnih medija o ruskom moto-klubu Noćni vukovi, Dodik je istakao da je sva ta priča dio potpune histerije na Zapadu, po kojoj je svako ko sarađuje sa Rusijom identifikovan kao protivnik. Na pitanje plaši li se za ličnu bezbjednost, Dodik je odgovorio da strah ne postoji.

(skandalozno.rs/Izvor: RTRS)

Budite prvi sa komentarom na članku "MILORAD DODIK: Mora doći do integracije Srbije i Republike Srpske!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.