Milovan Drecun: Ako nešto ne učinimo, uskoro ćemo imati zastavu “Velike Albanije” u blizini Pančićevog vrha na Kopaoniku

Intervju

Milovan Drecun – foto: Tanjug/Srđan Ilić

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je svima jasno da stanje od pre 1999. godine ne može da se vrati, ali upozorava da ćemo, ako nešto ne učinimo, uskoro imati zastavu “Velike Albanije” u blizini Pančičevog vrha na Kopaoniku.

Govoreći o nedavnom samitu u Berlinu, Drecun je rekao da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron želeli da pokažu da mogu da efikasnije rade od evropske administracije.

– Makron i Merkel su doživeli neprijatno iznenađenje jer nisu očekivali takvo ponašanje Albanaca koji očigledno imaju podršku nekih drugih. Jedini rezultat ovog samita je najava novog sastanka u julu. Ipak, sve ovakve inicijative su pomoć u procesu – rekao je Drecun za RTS.

Drecun je ocenio i da je ideja o razgraničenju, posebno za sponzore nezavisnosti Kosova, završena, jer oni smatraju da Kosovo treba da nastavi da funkcioniše kao nezavisna država.

– U SAD su, ipak, smatrali da treba da se razgovara o tome da ta država bude drugačije modelirana, posebno pojedini delova gde Srbi čine kompaktnu celinu kao što je severno Kosovo, kosovsko pomoravlje i Štrpce – objašnjava Drecun.

Komentarišući da su mnogi to shvatili kao povlačenje linija što je brutalnom reakcijom minirano od dela i domaće javnosti, ali i međunarodnom planu, pre svega Nemaca, navodi da politikanstvo pojedinih stranaka i njihovih lidera nanosi štetu Srbiji.

– Oko svega možemo da se nadgornjavamo, jer to i jeste način da se zadobije pažnja ili poverenje birača, ali oko ključnog nacionalnog pitanja morali bi da pokažemo više razuma i da pokažemo da smo naučili lekcije iz prošlosti – ističe Drecun.

Drecun smatra da je svima jasno da ne možemo da vratimo stanje od pre 1999. godine.

– Nije više u pitanju da li mi nešto njima dajemo, oni su uz pomoć NATO-a već dobili deo naše teritorije i verovanje da će se nešto u toj meri promeniti na međunarodnom planu je naivno, ali je u toku proces koji napreduje i ako nešto sada ne učinimo imaćemo uskoro zastavu “Velike Albanije” na administrativnoj liniji u blizini Pančićevog vrha na Kopaoniku – naglašava Drecun.

Albanci hoće celokupnu teritoriju Kosova i Metohije, smatra Drecun i kaže da moramo da iskoristimo ponudu SAD jer ona neće biti dugo na stolu.

Kada je reč o napisima prištinskih medija da je predsednik prištinskog parlamenta Kadri Veselji pozvan na saslušanje u sud, Drecun kaže da on nije pozvan u sud već u specijalizovano tužilaštvo.

– Specijalizovano tužilaštvo pokazuje interesovanje da se pripadnici OVK procesuiraju po komandnoj odgovornosti posebno tzv. Drenička grupa gde spadaju i Tači i Veselji. Veselji je i danas šef Tačijeve tajne obaveštajne službe koja se bavila prljavim poslovima posle dolaska međunarodnih snaga od završetka etničkog čišćenja do likvidacija političkih neistomišljenika iz redova Albanaca – navodi Drecun.

Međutim, Drecun ističe da iako Veselji jeste odgovoran za zločine i nad Srbima i nad Albancima o tome nema čvrstih dokaza i pisanih tragova. Njegova odgovornost bez svedoka je teško dokaziva i pitanje je da li će do suđenja uopšte da dođe.

(Skandalozno.rs, Izvor: espreso.rs)

1 komentar na "Milovan Drecun: Ako nešto ne učinimo, uskoro ćemo imati zastavu “Velike Albanije” u blizini Pančićevog vrha na Kopaoniku"

  1. То знамо, али нећемо ништа учинити. Све што бисмо могли чинити за наш спас било би ружно другој страни, а ми подржавамо људска права. 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.