Ministar Trivan: Srbija je zatrpana tonama kancerogenog i toksičnog otpada koji ugrožava zdravlje cele nacije!

Zataškano

foto-ilustracija: pixabay.com

U poslednje vreme sve češće smo svedoci da se diljem zemlje otkrivaju skladišta s opasnim materijama. Prave ekološke bombe su nedavno pronađene na tri lokacije u okolini Obrenovca, a Zoran Marković, vlasnik firme „Nitor trans“ je uhapšen.

Prijavljujte bahate

Pre tri dana se iza rešetaka našao i Jovica Stepanov, vlasnik preduzeća „Step trans“, koji je zakupio prostor bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad, u kojoj je pronađeno više od 1.000 tona mogućeg toksičnog otpada. Sve ovo veoma zabrinjava, a zebnju građana deli i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. On je upravo o ovoj problematici govorio gostujući u emisiji „Da se ne lažemo“ autora Ratka Femića u video produkciji „Adrija medija grupe“.

– Verujući da u Srbiji ima opasnog otpada koji nije zbrinut na odgovarajući način, zamolili smo i BIA da se pozabavi time. Verujem da su podaci da u Srbiji ima oko 100.000 tona opasnog otpada tačni. Država radi na tome da se pronađe taj otpad i da se odgovorni kazne. Mislim da smo na dobrom putu da otkrijemo te lokacije i da u ovoj državi svi počnu da shvataju da je to upravo najveći zločin zločin prema prirodi i prema zdravlju stanovništva. Pitanje ekološke bezbednosti je pitanje zdravlja čitave nacije i budućnosti – naglasio je Goran Trivan.

On je pozvao građane Srbije da prijave ukoliko primete da neko odlaže opasan otpad, jer je to u interesu svih nas.

Siniša Mitrović

TRAŽIMO HITNO REŠENJE

Srbija nema centar za opasan otpad, zbog čega država plaća 1,5 evra po kilogramu otpada na ime troškova zbrinjavanja takvih materiju u EU. Za dve godine Srbija više neće moći da izvozi opasan otpad u zemlje Evropske unije, rekao je nedavno direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović:

– Srbija je odgovorna zemlja i optimista sam da ćemo ove godine dobiti rešenje za centar za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada.

Potreban novac

Osvrnuvši se na informacije da je taj opasni otpad skriven na čak 90 lokacija, ministar Trivan je istakao da je to veoma strašno.

– Zamislite koliko tu potencijalnih opasnosti ima. Nelegalno odlaganje otpada može ostaviti najozbiljnije i dramatične posledice. Ukoliko uzmete u obzir da su opasne materije najčešće kancerogene, onda se pitamo odakle toliko kancerogenih oboljenja i odakle ovoliko steriliteta. Srbija je prilično zagađena na različite načine, a jedan od najvećih problema je upravo opasan otpad – zaključio je ministar.

Kako se trujemo

U ataru nekog sela se nelegalno zakopa opasni otpad

Kancerogena tečnost iscuri iz ambalaže i zagadi zemljište

Potom te opasne materije dospevaju i do podzemnih voda

Na tom zagađenom zemljištu se zagade i biljke koje se posade

Opasnost za ljude i stoku je voda iz kontaminiranih bunara

Preko zatrovanih poljoprivrednih proizvoda i vode dolazi do kancerogenih oboljenja i steriliteta

Trivan je dodao da je moguće da Srbiju očistimo od komunalnog i opasnog otpada za dvadeset godina, a možda i pre, ali da je za to potreban sistem i novac.

foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Zaostavština socijalizma

MUČI NAS I 300.000 TONA ISTORIJSKOG OTPADA IZ FABRIKA KOJE SU U STEČAJU

Ministar Trivan istakao je i da je veliki problem istorijski otpad. Nedavno je o tom problemu govorio i Siniša Mitrović, rekavši da procene PKS govore da u Srbiji ima više od 300.000 tona takvog otpada.

– On je nastao u socijalističkom i postsocijalističkom periodu u velikim kompanijama koje su otišle u stečaj.

Mi to moramo da izmestimo iz tih fabrika zbog zdravlja i bezbednosti ljudi koji žive u okruženju – ukazao je Mitrović.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ministar Trivan: Srbija je zatrpana tonama kancerogenog i toksičnog otpada koji ugrožava zdravlje cele nacije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.