Miroslav LAJČAK: Ne ispunjavamo obećanja prema Zapadnom Balkanu

Intervju

foto: Tanjug/AP/Thierry Monasse

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak objašnjava da je izjavom o dve države na Zapadnom Balkanu, koje su na ivici raspada i tri u dubokoj političkoj krizi, hteo da snažno skrene pažnju EU na odgovornosti koja se ima prema regionu i obećanja koja se ne ispunjavaju.

– To je, dakle, bilo moje upozorenje. I prema EU, ali i prema regionu. Jer, ako su dve države ”na ivici raspada”, onda se stvari mogu zaustaviti, procesi pokrenuti u suprotnom smeru i to je obaveza i odgovornost ne samo regiona nego i nas u EU – objašnjava Lajčak u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH ne krije da mu nije drago što je njegova izjava, data uoči sastanka Saveta EU za spoljne poslove 6. marta, naišla na osude u regionu.

[adsenseyu5]

Ističe, da to što je rekao nije uradio brzopleto.

– Rekao sam da mi ne radimo to što smo obećali Zapadnom Balkanu. Čak dve godine taj region nije bio na dnevnom redu Saveta ministara EU.

Istakao sam da smo obećali evropsku perspektivu, stalno očekujemo od naših partnera u regionu da ispunjavaju naše uslove, ali da i oni od nas očekuju da budemo lideri.

A mi to nismo! A činjenica jeste da je stanje na Zapadnom Balkanu i u pojedinim državama gore nego pre, recimo, pet godina. A trebalo je biti suprotno – jasan je Lajčak.

Diskusije među kolegama šefovima diplomatija EU bile su dobre i ohrabren sam onim što sam čuo, rekao je takođe šef slovačke diplomatije.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Miroslav LAJČAK: Ne ispunjavamo obećanja prema Zapadnom Balkanu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.