MIROSLAV LAZANSKI: Čeka li nas posle hladnog i „pravi“ rat

Miroslav

foto: Printscreen/Youtube

Piše: Miroslav Lazanski

Komandant američkih marinaca u Norveškoj, a oni su tamo stigli prvi put posle Drugog svetskog rata, general Robert Neler izjavio je da 2018. godina donosi rat. Istina, on ne bi voleo da se njegova prognoza pokaže tačnom, ali po njegovom mišljenju, stvari oko Rusije i Severne Koreje idu u tom pravcu.

Istovremeno i generalni direktor „Zberbanke“, gospodin German Gref kaže za „Fajnenšel tajms“ da ako Zapad, u okviru novih ekonomskih i finansijskih sankcija, izbaci Rusiju iz sistema SVIFT, onda će onaj hladni rat kojeg se sećamo biti samo obična dečja igra. Na te dve izjave krajem ove odlazeće 2017. godine ide i odluka Vašingtona da Ukrajini isporuči američke protivoklopne rakete „džavelin“, što je u Moskvi dočekano s upozorenjem da je „crvena linija“ takoreći dodirnuta, ili prekoračena. Što ne može da ublaži ni najnovija izjava Sergeja Lavrova da „između Rusije i SAD neće biti nove gvozdene zavese“.

Činjenica jeste da NATO šalje nove trupe na granice Rusije, čine to i Nemci. I na južnom krilu NATO-a, u Bugarsku i Rumuniju treba da stignu nove NATO jedinice. U Rumuniji je već operativan američki antiraketni štit, u Poljskoj se štit ubrzano gradi. Rusija se ubrzano vojno opkoljava, a američki predsednik Donald Tramp navodno je nezadovoljan ugovorom o nuklearnom razoružanju START-3, koji, eto, više odgovara Rusima. Ako to nije taktika biznismena da se podigne cena u budućim pregovorima sa Moskvom, onda je to samo potvrda da resetovanje odnosa između Rusije i SAD neće ići ni lako ni brzo. Jer, i Vladimir Putin može da kaže da je Rusija nezadovoljna američkim jednostranim izlaskom iz sporazuma o AMB iz 1972, ili izgradnjom antiraketnog štita u Evropi, ili pojačanim prisustvom snaga NATO-a direktno na ruskim granicama, gde su se postrojili upravo oni koji su se tamo postrojili i 1941. godine.

Nesreća u Moskvi: Autobusu otkazale kočnice, uleteo u podzemni prolaz i gazio sve pred sobom – VIDEO

Zapravo, u Moskvi je još pre tri godine jasno rečeno ko je glavni neprijatelj Rusije: NATO. Potvrđena je i ranija stavka u ruskoj vojnoj doktrini po kojoj Rusija zadržava pravo da na konvencionalni napad na njene interese i teritoriju prva upotrebi nuklearno oružje, čak i protiv neke zemlje koja sama ne raspolaže atomskim oružjem. Za one koji još nisu ušli u ekskluzivni klub potencijalnih mrtvaca, eto prilike da se malo osveste i razmisle. Ima još vremena, ako ima pameti.

Moskva je jasno rekla da ako ne dođe do dogovora o novom američkom antiraketnom štitu u Evropi, ako ne bude američkih i NATO garancija da nije uperen protiv Rusije, Rusija će biti prisiljena da odgovori vojnim kontramerama. Iz SAD Rusiji još nisu date te garancije, a nema ni stava o nekoj zajedničkoj američko-ruskoj saradnji oko tog antiraketnog štita, o zajedničkoj kontroli tog budućeg borbenog sistema ima još manje nagoveštaja. Svi dosadašnji predlozi Moskve u tom pravcu su odbijeni. Amerikanci čak najavljuju i izlazak iz sporazuma o raketama srednjeg dometa.

Rusija novi američki antiraketni štit u Evropi, pa i u Južnoj Koreji, doživljava kao pretnju sopstvenoj bezbednosti iz nekoliko razloga. Kao prvo, lokacije tog novog američkog antiraketnog sistema izazivaju sumnju u Moskvi da Amerikanci žele da degradiraju ruski ofanzivni interkontinentalni raketni potencijal smešten na kopnu u funkciji ruskog uzvratnog nuklearnog udara. U teritoriji nuklearnog rata ona strana koja ima mogućnost da osujeti protivnikov uzvratni atomski udar može da se nada da u nuklearnom ratu može i da pobedi, čime je direktno provocirana u nekoj kriznoj situaciji da prva i pribegne upotrebi atomskog oružja. Ako imate rakete blizu ruskih granica sa kojima možete da obarate ruske interkontinentalne projektile, onda ste u situaciji da imate ogromnu prednost u eventualnom atomskom sukobu, imate „višak“ vremena ne samo za prvi udar, već i za drugi. I ne samo to, kontejneri u kojima bi trebalo da budu te američke rakete presretači drugih raketa mogu vrlo brzo da se napune drugim projektilima, odnosno balističkim ofanzivnim raketama.

Čuda se dešavaju: Neprijatelji pauzirali Prvi svetski rat kako bi zajedno proslavili Božić

Dakle, Ukrajina, Baltik, Rumunija i Bugarska samo su završetak dugogodišnje politike opkoljavanja Rusije bazama NATO-a. Vrlo opasna igra po evropski i svetski mir.

Srećna nam Nova 2018.

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor: Sputnjik)

Budite prvi sa komentarom na članku "MIROSLAV LAZANSKI: Čeka li nas posle hladnog i „pravi“ rat"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.