MIROSLAV LAZANSKI: Iza hapšenja Đurića stoji..

analitičar

Foto: Printscreen/instagram

Jučerašnju situaciju u Kosovskoj Mitrovici vlasti u Prištini nisu mogle same da isplaniraju bez konsultacija i podrške zapadnih centara moći, ocenio je narodni poslanik i novinar Miroslav Lazanski.

Iznenađujuće je da Priština pribegla tako brutalnoj sili, kaže baš na dan kad “navodno počinju sa procedurom osnivanja Zajednice srpskih opština” što je kontradiktorno.

– Ali je možda upravo to i razlog, da isprovociraju akciju Srbije pa da onda kažu ”e sad zamrzavamo proceduru osnivanja Zajednice srpskih opština – rekao je Lazanski za RTS.

On smatra da treba odati priznanje direktoru Kancelarije za KiM Marku Ðuriću i generalnom sekretaru Predsedništva Nikoli Selakoviću što su, kažze, ipak našli način da dođu do Kosovske Mitrovice i pored blokade administrativnog prelaza na Jarinju.

– Ovo sigurno Priština nije sama isplanirala. Na ovakav čin se oni ne bi mogli odlučiti bez konsultacija sa svojim mentorima, a to su pre svega zapadni centri moći – kaže Lazanski.

Priština će, prema njegovoj oceni, koristiti eufemizme kako bi objasnila današnje događaje, poput onih, kaže, da nisu pripadnici ROSU intervenisali nego Kosovske interventne jedinice koja je inače zadužena za Sever KiM.

– Ali to teško može da bude objašnjivo za nas, da primenite silu nad političarima visokog ranga iz Srbije – ističe Lazanski i dodaje da je to “zaista neobjašnjivo, što ukazuje da ne postoji ineteres Prištine da idu na bilo kakav konstruktivan dijaloga i kompromis”.

Od procene državnog vrha Srbije zavisiće i, kaže, dijapazon odgovora na sve što se zbiva u Kosovskoj Mitrovici.

Dodaje da to neće doprineti boljoj atmosferi za nastavak dijaloga u Briselu.

Ambasador Čepurin: Rusija je ogorčena grubom provokacijom Prištine!

Lazanski ne isključuje ni mogućnost da postoji veza između proterivanje ruskih diplomata i zaoštravanje između Zapada i Rusije sa dešavanjem na KiM.

– Ne bih isključio ni vezu između spoljonopolitičkih događaja u Evropi i ovoga što se dešava danas u Kosovskoj Mitrovici – ocenio je Lazanski za RTS.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "MIROSLAV LAZANSKI: Iza hapšenja Đurića stoji.."

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.