MIROSLAV LAZANSKI: Srbija je najveća vojna sila u regionu

komentator

Foto: printscreen/youtube

Vojno-politički komentator dnevnog lista “Politika” Miroslav Lazanski ocenio je danas da će Vojska Srbije, zahvaljujući velikoj modernizaciji koja je u toku, moći da spreči svaku agresivnu akciju bilo koje susedne države.

Lazanski je gostujući u emisiji napomenuo i da je Srbija u domenu ratnog vazduhoplovstva jača od Hrvatske i pored vojne opreme koju ta zemlja nabavlja.

– U toku je velika modernizacija Vojske Srbije, to je neosporno. Država je odlučila da vojsku podigne na jedan viši tehničko-tehnološki nivo – naveo je Lazanski i ukazavši da se to odnosi na migove 29, ali na borbene helikoptere koje će Srbija nabaviti.

– MI-35 je izvozna modernizovana verzija poznatog helikoptera MI – 24 koji je korišćen u Avganistanu i odlično se pokazao u Siriji – ukazao je on i pozitivno ocenio jačanje i helikopterske komponente ratnog vazuhoplovstva.

– Dobićemo i devet helikoptera Erbasovih, vojska šest, policija tri, a imamo i preko 35 gazela, plus tri MI 17, a još tri treba da dođu. Imamo i oko pet ili šest MI 8 – dodao je Lazanski. Kako je istakao, to je jaka helikopterska komponenta.

– Mi to ne nabavljamo za rat sa NATO, jer je to premali broj, ali je dovoljno da imamo preventivnu vojnu silu koja može da spreči bilo kakvu agresivnu akciju bilo koje susedne države, jer ne znamo da li neka od država koje su komšije mogu da preduzmu neku unilateralnu akciju – dodao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, u domenu ratnog vazuhoplovstva Srbija je jača od Hrvatske bez obzira što oni nabavljaju tih 12 F-16.

– Mi imamo orlove i G4, to je lovačko bombarderska avijacija. Hrvati to nemaju – objasnio je Lazanski i dodao da projekat “1.500 plus” predstavlja takozvane snage za brze intervencije koje će činiti 1500 vojnika posebno opremljenih i obučenih na nivou Rusa i Amerikanaca.

Marko Đurić: Vučić će ući u neka mesta na Kosovu gde niko do sada nije dolazio!

Kako je istakao njihov broj bi posle trebalo da bude povećan za još 1.500.

– Važno je što se ponovo počelo razmišljati o uvođenju vojnog roka koji je suspendovan. Samo tako Srbija može da stvara dobru ratnu rezervu, da ima i mirnodopsku vojsku. Najbolja opcija je kombinovani sistem-imati profesionalne vojnike i one na redovnim služenju vojnog roka – dodao je Lazanski.

(Skandalozno.rs/Izvor: srbijadanas.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "MIROSLAV LAZANSKI: Srbija je najveća vojna sila u regionu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.