MIROSLAV LAZANSKI: Srbiji je potrebno ovo naoružanje!

Miroslav

foto: Printscreen/Youtube

Srbiji je, kao garancija mira i stabilnosti, preko potreban moderan raketni PVO sistem, najbolje bi bilo da to bude S-2500, modifikovana verzija sistema S-300! Uskoro nam stiže šest helikoptera „Mi 17“, kaže za Informer Miroslav Lazanski.

Srbiji su preko potrebni ruski protivvazdušni sistemi „pancir“ ili „buk-M2“, a najbolje bi bilo da nabavimo S-2500, što je unapređena verzija S-300! I to nam treba ne da bismo nekome pretili ili da bismo nekoga napadali, već da bismo odvratili svaki potencijalni napad od sebe i obezbedili svojoj deci dugoročnu bezbednost i stabilnost!

Ovo za Informer kaže najugledniji srpski vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, najavljujući predstojeći susret predsednika Aleksandra Vučića sa ruskim liderom Vladimirom Vladimirovičem Putinom u Moskvi.

[adsenseyu5]

Ozbiljno pojačanje

Lazanski napominje da bi našoj zemlji najviše odgovarala nabavka raketnog sistema „buk-M2“ jer je on kompatibilan sa domaćim PVO sistemom „kub“. Ipak, ako bismo uspeli da ugovorimo aranžman za S-2500, onda bi Srbija imala najmoderniji PVO sistem u regionu i sasvim sigurno niko ne bi smeo ni da pomisli da nas napadne. Osim toga, podseća Lazanski, već je dogovoreno da Rusija u najkraćem mogućem roku Srbiji isporuči šest modernizovanih helikoptera „Mi-17“, koji mogu da se koriste i u vojne i u civilne svrhe.

Naš sagovornik ističe da je susret predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina ogromna šansa koju ne treba propustiti.

Oumuamua: Pored Zemlje će sutra proleteti svemirski objekat koji bi mogao biti najvažnije naučno otkriće

– Bio bih prezadovoljan ako bismo dobili „pancir“ ili „buk-M2“. To bi za nas u ovom trenutku bilo sasvim dovoljno, pre svega zato što je „buk-M2“ kompatibilan sa našim sistemom „kub“, pa bismo imali sasvim solidan sistem PVO na srednje daljine. Ipak, ako bismo birali neki novi sistem, preporuka je S-2500. To je modernizovani S-300, a može da koristi sa više različitih raketa, pa čak da se u nekim karakteristikama meri sa neprikosnovenim S-400. Međutim, to nije nimalo jeftino i država mora tri puta da izmeri pre nego što preseče… – objašnjava Lazanski i nastavlja:

– Ako kupite bilo koju verziju S-300, treba da imate najmanje jedan divizion, a to su tri baterije. Tri baterije znače tri puta po šest vozila, dakle osamnaest vozila. Na svakom vozilu imate četiri lansirne rampe sa raketama. Uz to ide i dopunski komplet raketa, vozila za logistiku, akvizicijski i nišanski radar. Sve to zajedno je jako skupo, mada bi za Srbiju uslovi sasvim sigurno bili najpovoljniji mogući…

Miroslav Lazanski podseća da iz Rusije stiže i šest modernizovanih helikoptera „Mi-17“.

– Mi već imamo tri „Mi-17“, kao i potrebnu logistiku u Zavodu „Moma Stanojlović“, koji ima alate i sve što je potrebno za osnovni remont. Nije veliki problem preći sa „Mi-8“ na „Mi-17“, to je vrlo kratak proces i naši piloti to sve znaju. A helikopter „Mi-17“ je verovatno trenutno najbolji transportni helikopter u svetu, i znatno je jeftiniji od zapadne konkurencije – objašnjava Lazanski.

[adsenseyu1]

Strah i za Zapad

Komentarišući ove navode, analitičar ruskog Fonda strateške kulture Aleksandar Pavić kaže da Lazanski jako dobro zna o čemu govori, ali da ipak treba sačekati kraj pregovora.

– Nama je najbitnije da što pre steknemo, na prvom mestu, mogućnost odvraćanja agresije na našu zemlju, a PVO nam je tu još uvek glavna „rupa“. Da smo imali najsavremenije PVO sisteme 1999. godine, čak ni NATO se ne bi usudio da napadne, odustao bi zbog neprihvatljivih gubitaka. To dovoljno govori o važnosti ove nabavke – poručuje Pavić.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "MIROSLAV LAZANSKI: Srbiji je potrebno ovo naoružanje!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.