Miroslav Lazanski: Svaki sledeći sporazum bi predstavljao puni ulazak u NATO!

politicki-analiticar

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski izjavio je Srni da sporazum Vlade Srbije i NATO-a nema izvršni karakter, te da ulasku NATO-a u vojne objekte Srbije mora prethoditi ugovor o konkretnoj aktivnosti.

„Nema izvršnog karaktera sporazuma na osnovu čega bi bilo koja NATO vojna jedinica mogla da uđe u bilo koji vojni objekat Srbije“, istakao je Lazanski.

Navodeći da su kritike na ovaj sporazum bile preuranjene, Lazanski je rekao da sporazum sadrži odredbe o pravu prolaska stranih trupa preko teritorije Srbije, ali i pravu prolaska srpskih vojnih snaga preko teritorije zemlje članice NATO-a, koje su regulisane još prošlogodišnjim „Sofa“ sporazumom.

Sporazum je trebalo staviti na sajt da bi svi mogli videti detalje. Ovim sporazumom ne dobijamo, ali i ne gubimo puno“, ocenio je Lazanski.

On je naveo da Srbija sada ima mogućnost da ubojna sredstva zapadne proizvodnje može servisirati na osnovu NATO procedure, te da je ušla u sistem kodifikacije svojih vojnih proizvoda po NATO standardima.

„To već ima 60 zemalja u svetu, poput Indije, Brazila, Rusije i drugih. Time proizvodi vojne industrije Srbije postaju mnogo vidljiviji na svetskom tržištu oružja“, rekao je Lazanski.

On je ocenio da sporazum, koji je u okviru aranžmana „Partnerstvo za mir“ i „Ipap“-a (Individualni akcioni plan partnerstva), predstavlja jaču saradnju sa NATO-om, ali da to još nije ulazak u NATO.

„Ta vrsta predigre sa NATO-om je završena i više nema prostora za neku dalju vrstu sporazuma. Ne znam šta bi još mogli da potpišemo, a da ne bude puni ulazak u NATO, a to nećemo jer smo rekli da smo vojno neutralni“, naglasio je Lazanski.

On je pohvalio stav predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da svakom ulasku u NATO mora prethoditi referendum, te izrazio uverenje da Srpska neće pristati na ulazak BiH u NATO dok ne vidi šta u tom smislu radi Srbija.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO.

Skupština Srbije ratifikovala je 12. februara Sporazum o saradnji sa NATO koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO, kao i privilegije koje sleduju diplomatama prema Bečkoj konvenciji. Sporazum im omogućava i da sa Vojskom Srbije razmenjuju poverljive informacije i opremu.

Zakon o saradnji sa NATO izazvao je oštre polemike koje traju već danima, a na Sporazum je reagovala i zvanična Moskva koja je poručila da očekuje da Srbija ostane vojno neutralna.

(Srna)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Miroslav Lazanski: Svaki sledeći sporazum bi predstavljao puni ulazak u NATO!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.