Misterija “TEBI ZVEZDE”: “Vanzemaljska megastruktura” postaje sve čudnija…

Misterija

foto: Ilustracija

Što više naučnici saznaju o “Tebi zvezdi” ta bizarna struktura postaje sve misterioznija.

Najnovija analizirana zapažanja Nasinog teleskopa Kepler pokazuju da je zvezda KIC 8462852 i dalje misterija za naučnike.

“Stalna promena sjaja zvezde KIC 8462852 je prilično zapanjujuća”, rekao je Ben Montet sa Instituta za tehnologiju u Pasadeni.

[adsenseyu5]

“Naša precizna merenja tokom četiri godine pokazuju da zvezda zaista sija slabijim sjajem”, dodao je Montet. “Ona kako godine prolaze polako bledi.”

KIC 8462852 je dospela na naslovne strane u septembru prošle godine, kada je tim astronoma koje je predvodila Tabeta Bojađijan sa Jejl univerziteta objavio da je zvezda drastično izgubila sjaj u periodu od nekoliko prethodnih godina.

Ovo smanjenje sjaja je suviše značajno pa su naučnici počeli da sugerišu njegova alternativna obrazloženja.

Jedno od njih je i to da je možda neka planeta ili porodica kometa eksplodirala i tako izazvala pojavu velikog oblaka prašine koji blokira svetlost zvezde. Ili možda neki nepoznati objekat između zvezde i Zemlje uzrokuje njeno “zatamnjivanje”.

[adsenseyu1]

Smanjenje svetlosti se još povezuje i sa ogromnom strukturom energije koju stvara inteligentna civilizacija, međutim, većina naučnika odbacuje scenario “vanzemaljske megastrukture”.

“Veliki je izazov doći do pravog objašnjenja promena koje se dešavaju na zvezdi KIC 8462852, ali se nadamo da ćemo daljim posmatranjima rešiti misteriju Tebi zvezde”, zaključio je Ben Montet.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, space.com)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Misterija “TEBI ZVEZDE”: “Vanzemaljska megastruktura” postaje sve čudnija…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.