Na ovim mestima ne dajte ličnu kartu, jer NE MORATE!

isprava

Statistika kaže da, ma kako to apsurdno zvučalo, Srbi rešavajući probleme sa papirologijom ostave svoju ličnu kartu na neverovatnih 300.000 mesta!

To najčešće čine u policiji, banci, pošti, na raznoraznim portirnicama, pa čak i u buticima…

Dakle, ne prođe dan, a da vam neko ne zatraži ličnu kartu na uvid!

Ekipa Telegrafa istraživala je ovu neobičnu “problematiku” i evo šta smo otkrili raspitujući se ko, gde i na koji način sme da prikuplja vaše podatke?

Prema rečima jedne advokatske kancelarije specijalizovane za prava ličnosti niko nema prava da neovlašćeno prikuplja Vaše podatke, ako prethodno nije ovlašćeni i registrovani rukovalac Vaših podataka.

Da biste utvrdili ko sve ima status rukovaoca ličnih podataka građana možete proveriti na sajtu Poverenika, informacije su transparentne i svima dostupne (poverenik.rs). Ukoliko neko nije registrovani rukovalac ličnih podataka, znači da neovlašćeno prikuplja podatke, i vi niste obavezni da mu izlazite u susret.

Rukovalac može biti svako pravno i fizičko lice koje ima razlog zašto prikuplja podatke kao iobavezu da svaki put pri uzimanju podataka jasno obaveštava korisnike da će njegovi podaci biti korišćeni. Neki od registrovanih su “Blue Center” i poslovni centar “Ušće”.

[adsenseyu1]

– Ako vam neko dođe i traži ličnu kartu, a vi pritom želite samo da uđete u neku instituciju, imate puno pravo da ne pristanete ukoliko vam obezbeđenje lično ne pokaže Pravilnik verifikovan od strane poverenika, kojim ima ovlašćeno pravo za korišćenje i obradu Vaših podataka. Umesto toga slobodno možete da date vozačku dozvolu ili Busplus kartu – kažu iz advokatske kancelarije.

Institucije koje uvek imaju pravo da posežu za vašim ličnim podacima su policija i sudovi. Njima uvek, bez pogovora morate da pokažete lični dokument, iako vam uglavnom niko od njih neće neosnovano tražiti. Pri ulasku u policijsku stanicu ili sud, nikada vam neće tražiti ličnu karta, već tek kad postoji dobar razlog za to, a to je uglavnom kada overavate dokumenta, svedočite, dajete izjavu i sl.

Iz advokatske kancelarije specijalizovane za korišćenje ličnih podataka noćni klubovi i trafike imaju pravo da vam traže ličnu kartu na uvid, zbog Zakona o zabrani prodaje alkohola maloletnim licima. Oni neće zadržavati dokument, već će samo uvidom utvrditi da li ste punoletni i time ispoštovati Zakon.

Prema rečima stručnjaka u oblasti korišćenja ličnih podataka, najčešće neopravdano vaše podatke traže:

Banke – vrlo česta pojava da prilikom popunjavanja najobičnijeg formulara, uplate ili isplate dajete ličnu kartu, matični broj  i fotokopiju. Prema izmenama Zakona, bankama je zabranjeno da fotokopiraju vaše podatke. NBS je utvrdila da je protivzakonito da bankarski službenici imaju i koriste vaše lične podatke. Sada sve banke uvode novo pravilo i poništavaju prethodno prikupljene lične podatke.

[adsenseyu1]

Hoteli – prilikom čekiranja u hotel, obavezno vam traže ličnu kartu, kao lični dokument. Prema rečima advokatskih stručnjaka niste ni u kakvoj obavezi da ostavljate recepcionerima lični dokument, već ljubazno zamolite osoblje da prepiše Vaš JMBG istog momenta.

Obezbeđenje – u različitim državnim institucijama (opštine, ambasade) već na samom ulazu u zgradu obezbeđenju ostavljate Vaš dokument. Nemate obavezu davanja ličnih isprava jer on (radnik obezbeđenja) ne zna kojim povodom dolazite u instituciju, i ne poseduje Pravilnik o korišćenju vaših podataka.

Mobilni operateri – većini vas se desilo da vam operater bilo koje mobilne mreže pri obavljanju operativnih poslova traže ličnu kartu. Njihovo nepotrebno korišćenje podataka toliko je postalo uobičajena pojava, da se desi da pet puta u toku meseca korisnici ostvaljaju podatke u šopovima mobilne telefonije. Ni ovde nemate potrebu za ostavljanjem ličnih dokumenata.

Sajtovi prodaje – mnogi sajtovi prodaje pri svakoj kupovini traže Vaše lične podatke. Ukoliko pogledate sajt Poverenika, gotovo nijedan sajt za onlajn kupovinu nema ovlašćenu dozvolu za korišćenje podataka građana. S tim u vezi nemate obavezu za davanjem istih.

Butici – iako vam često pri reklamaciji garderobe traže matični broj, apsurdno je pristajati na isti. Budući da je u pitanju jedan obrazac, tj. šablon po kome rade trgovinski objekti, ne morate da pristanete na davanje podataka. Iz prostog razloga, ne može neki obrazac da pobije nešto što je regulisano Ustavom i Zakonom.

Prema tvrđenju advokatskih stručnjaka i upozorenju Poverenika za infomacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, građani nisu u obavezi za davanje lične karte na većini mesta na kojima im se to traži.

Većinom se ti podaci prikupljaju neopravdano, bez relevantnog razloga i nesistematski.

Zahvaljujući radu poverenika, svako od nas se može informisati kome, gde i na koji način mora dati ličnu ispravu, a ostale sprečiti u možda neopravdanom korišćenju ličnih isprava.

(telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Na ovim mestima ne dajte ličnu kartu, jer NE MORATE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.