Narodno VEROVANJE predviđa: Kakvo je VREME bilo juče, takva će nam biti CELA GODINA

Pejzaž

foto: skandalozno.rs

U kulturnoj baštini i običajima Makedonaca, Bugara, Rumuna, Grka, Moldavaca i Srba obeležavaju se i prvi dani meseca marta.

Dani od 1. marta po Gregorijanskom kalendaru, odnosno od 14. marta po Julijanskom kalendaru, u delovima Srbije se nazivaju “Baba Martini dani”, u Kovinu “Evdokijini dani”, “Vreme jagnjadi” ili “Vreme baba”.

Za taj 14. mart se vezuju brojne priče, a neke čak tvrde da je vrlo važno kakvo će vreme biti tog dana, jer ono određuje tok ostatka godine.

Po narodnom verovanju, ako u martu bude kiše, i maj će biti kišovit, a žita će dobro roditi. Ako zagrmi u martu, biće plodna godina.

[adsenseyu5]

U martu je, prema narodnom verovanju, najbolje trgovati i ići na duga putovanja.

Ako 14. mart bude sunčan, to je siguran znak da će i godina biti plodna, mirna, bez ratova. Ako je dan 14. mart oblačan i tmuran, biće loša godina sa mnogo nemira i sukoba, poplava, zemljotresa i drugih nedaća.

Da podsetimo, juče je u većem delu zemlje bilo pretežno oblačno i suvo vreme, na pojedinim mestima uz kratkotrajnu kišu. Temperatura se juče kretala između 9 i 13 stepeni.

Ako je suditi prema vremenskim prilikama koje su juče dominirale u ovoj godini nam se ne smeši mnogo lepih stvari, ali nadajmo se da su priče o poplavama i nemirima samo deo narodnih legendi.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Narodno VEROVANJE predviđa: Kakvo je VREME bilo juče, takva će nam biti CELA GODINA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.