NASA PRIZNALA: Neko je izmenio kompjuter na SVEMIRSKOJ sondi, i poslao nam poruku na NEPOZNATOM jeziku!

Ilustracija

foto: nasa.gov

Svemirska sonda Vojadžer 2 tokom svog puta neko vreme slala je podatke na potpuno nerazumljivom jeziku.

NASA ni posle šest godina ne zna tačan uzrok tome, ali su sigurni da to nije slučajno.

Vojadžer 2, je prva letelica koja napustila Sunčev sistem, 2010. godine, i upravo u trenutku kada je ulazila u međuzvezdani prostor, počela je čudno da se ponaša.

[adsenseyu5]

“Na udaljenosti oko 15 milijardi kilometara od zemlje, sonda je odjednom počela da šalje podatke na nepoznatom jeziku koji nismo razumeli”, rekao je planetolog NASA Kevin Bejns, a prenosi Fizik astronomi (Physics astronomy).

Nešto ili neko je promenio komunikacijski sistem svemirske sonde Vojadžer 2, dodao je Bejns.

Proverom drugih sistema, Vojadžerov tim nije našao nikakav kvar. Samo jedan sistem je bio izmenjen” ističe Bejns. Kasnijim analizama je utvrđeno da je jedna komponenta u binarnom kodu komadnog sistema promenjena s 0 na 1. Takva promena jednog bita ukazuje da je neko nepoznat namerno menjao kompjuter na Vojadžeru.

To koriste uglavnom hakeri, ali to može potpuno da ugasi kompjuter ili uništi podatke. Ovde je oštećen samo jedan sistem.

Istraživači  NASA razmatrali su prvo mogućnost da je neko “hakovao” letelicu sa Zemlje, ali zbog velike udaljenosti to bilo potpuno nemoguće.

[adsenseyu1]

Stručnjacima NASA, koji na raspolaganju imaju daleko najbolju tehnologiju kao i sve kodove, trebalo je tri nedelje da isprave ovu grešku. Međutim pravi uzrok ove anomalije nikada nije otkriven.

Za nemačkog naučnika Hartviga Hausdorfa nema sumnje – krivi su vanzemaljci.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs / physics-astronomy.com)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "NASA PRIZNALA: Neko je izmenio kompjuter na SVEMIRSKOJ sondi, i poslao nam poruku na NEPOZNATOM jeziku!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.