Naučnici posvađani: Da li je izvor misterioznih signala iz svemira – NLO?!

Perseidi

foto-ilustracija: pixabay.com

Misteriozni radio-signali nedavno zabeleženi iz galaksije FRB 121102 udaljene tri milijarde svetlosnih godina od Sunčevog sistema pokrenuli su debatu među naučnicima o mogućnosti postojanja NLO objekta kao izvora signala.

Naučnici, koji trenutno učestvuju u projektu “Breakthrough Listen“, došli su do ovog otkrića zahvaljujući tome što su znali gde i šta treba da traže. Ranije teorije uključivale su primordijalne crne rupe, sudar neutronskih zvezda, ali i vanzemaljske civilizacije. Ipak, naučnici još ne znaju sa sigurnošću šta izaziva ovu pojavu.

[adsenseyu5]

“Bilo da je reč o radio talasima poslatim vanzemaljskim tehnologijama ili ne, ovaj projekat nam pomaže da pomeramo granice u razumevanju univerzuma oko nas”, rekao je vođa projekta “Breakthrough Listen” za Guardian.

Reagujući na vest, naučna novinarka Nacional Geographic-a Nadja Drejk napisala je na Tviteru: „Objašnjavati trenutnu misteriju kao potencijalno delo vanzemaljaca je lenjost“.

“Neobične stvari se mogu dešavati u svemiru i biti zanimljive/fascinantne/intrigirajuće, a da ih pripisujemo vanzemaljcima!”, dodala je ona.

Profesor astronomije i astrofizike Džejson Rajt: VANZEMALJCI su bili na Zemlji PRE ljudi – evo zašto su otišli

Domaćin i producent Xploration Outer Space Emili Kalandreli je drugačijeg mišljenja.

“Ja se ne slažem sa ovim. Smatram da ovaj argument ignoriše činjenicu da većinu populacije zanimaju vanzemaljci a ne, recimo, neutronske zvezde”.

“Ako pričamo o Breaktrough Listen projektu, čini se kao da izostavljamo informacije ako ne spominjemo vanzemaljce”, dodala je ona.

Ono što je još neobičnije jeste to što je poslednja serija bleskova zabeležena prošle godine u isto vreme – krajem avgusta i početkom septembra.

[adsenseyu1]

“Ova slučajnost nas je vrlo iznenadila. Da li su šanse da primetimo snažne radio-talase veće u određeno doba godine, kada određeni elementi u svemiru dospeju opet u isti položaj? Ko zna”, rekao je Šami Čaterdži sa Univerziteta Korel.

Naučnici će se sada koncentrisati na istraživanje magnetara, enormno gustih ostataka zvezda koje su prethodno eksplodirale, sa ekstremno jakim magnetnim poljem.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici posvađani: Da li je izvor misterioznih signala iz svemira – NLO?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.