“Nemačka i Amerika pokušavaju da posvađaju Rusiju i Kinu”

Samit

Vladimir Putin i Si Đinping – foto: Tanjug/AP

Izjava Berlina i Vašingtona o pretnji Rusiji od strane Kine predstavlja pokušaj da se zabije klin u odnose Moskve i Pekinga i Rusija to neće dozvoliti, izjavio je za Sputnjik direktor Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

„Nemačke kolege još jednom doslovno prenose ono što su Amerikanci ranije rekli. Nažalost, u vojno-političkoj sferi to je već postala tradicija. Sećamo se izjava u medijima pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da su kineske rakete usmerene na srce Rusije.

Po našem mišljenju, ovde se radi o očiglednom i prilično nespretnom pokušaju da se zabije klin u odnose Rusije i Kine. Naravno, Moskva i Peking to savršeno shvataju i uzimaju u obzir“, objasnio je Jermakov na zasedanju podgrupe za neproliferaciju oružja za masovno uništenje i kontrolu naoružanja rusko-nemačke radne grupe za pitanja politike bezbednosti.

On je dodao da su „rusko-kineski pristupi pitanjima raketa srednjeg i kratkog dometa veoma bliski i da se u mnogim aspektima jednostavno podudaraju“.

Zbog toga nećemo dozvoliti igru razdvajanja rusko-kineske veze“, naglasio je Jermakov.

„Istovremeno, ne bih potpuno isključio da su ovakvi pristupi Berlina, između ostalog, uzrokovani i iskrenom željom da se sve najveće raketne zemlje dogovore o ’pravilima igre‘ u raketno-nuklearnoj oblasti. To bi očigledno bilo u interesu Nemačke i cele Evrope, a i čitave svetske zajednice. Istina, malo je verovatno da bi neko ovde mogao da garantuje za Sjedinjene Američke Države sa njihovom željom da uspostave jedino pravilo — potpunu i neospornu američku dominaciju“, ocenio je Jermakov.

Komentarišući situaciju sa povlačenjem SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa, Jermakov je rekao da Moskva računa da će Vašington i NATO odgovorno pristupiti evropskoj bezbednosti i uvesti moratorijum na raspoređivanje raketa nakon raskida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Zainteresovani smo za izbegavanje nove raketne krize u Evropi i drugim regionima. Upravo zbog toga smo objavili, zapravo, jednostrani moratorijum na raspoređivanje perspektivnih raketa srednjeg i kratkog dometa koje bi, nakon konačnog raskidanja ovog Sporazuma od strane Vašingtona, mogle da se pojave kao odgovor na američka razvijanja u odgovarajućim regionima, uključujući i Evropu, sve dok se tamo ne budu raspoređivale analogne američke rakete. Nadamo se da će u Vašingtonu i NATO-u prevladati odgovoran pristup evropskoj bezbednosti i da će oni pratiti naš primer“, istakao je Jermakov.

Istovremeno, on nije odbacio mogućnost da se američke rakete ponovo pojave u Evropi nakon raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa. Prema njegovim rečima, „elementarna logika sugeriše da ako Sjedinjene Američke Države ulože velika sredstva u razvoj novog raketnog oružja, a preduzeća američkog vojno-industrijskog kompleksa intenzivno proširuju svoje proizvodne pogone, onda će se ovi sistemi definitivno negde pojaviti“.

On smatra da su Sjedinjene Američke Države presekle sve mogućnosti za racionalna i realistična rešenja krize zbog Sporazuma.

„Naš razgovor sa Amerikancima o Sporazumu o likvidaciji raketa zaustavio se na tome da su Sjedinjene Američke Države jednostrano odbacile sve naše inicijative usmerene na rešavanje međusobnih potraživanja kroz uzajamne mere transparentnosti. Pritom je odbačena i sama ideja reciprociteta prilikom sprovođenja takvih mera. Umesto toga, američka strana se usredsredila na, za nas krajnje neprihvatljive u smislu forme i sadržaja, ultimatume o jednostranim ustupcima ruske strane, koji su predviđali potpuno uništenje svih sistema sa raketom 9M729, za koju je Vašington neosnovano objavio da nije u skladu sa Sporazumom.

Tako su Sjedinjene Američke Države presekle sve mogućnosti za racionalna i realistična rešenja krize oko Sporazuma o likvidaciji raketa“, zaključio je Jermakov.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "“Nemačka i Amerika pokušavaju da posvađaju Rusiju i Kinu”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.