Nemački poslanik: Neka Amerikanci odnesu svoje nuklearno oružje odavde

avion

foto-ilustracija: pixabay.com

Predsednik nemačke frakcije Leve partije u Bundestagu Ditmar Barč odgovorio je na izjavu američkog ambasadora Ričarda Grenela da bi Vašington mogao da premesti deo američkih trupa iz Nemačke u Poljsku.

Grenel je zapretio posledicama, iznenadivši se što Nemačka još uvek nije povećala rashode na odbranu do dva odsto BDP-a i što koristi suficit trgovinskog bilansa za unutrašnje ciljeve.

Ukoliko Amerikanci izvedu trupe, trebalo bi da odnesu sa sobom i svoje nuklearno oružje“, rekao je Barč, a prenosi „Hanoverše alemajne cajtung“.

Poslanik je dodao i da američki nuklearni arsenal treba „odvesti kući“, a ne u Poljsku, jer će takav razvoj događaja dovesti do oštrog pogoršanja odnosa sa Rusijom, a to je u suprotnosti sa interesima Nemačke i Evrope uopšte.

Zemlje NATO su se 2014. godine obavezale da će povećati troškove za odbranu na dva odsto BDP-a. Veliki deo budžeta saveza predstavljaju rashodi Sjedinjenih Američkih Država, a Tramp je zbog toga više puta kritikovao saveznike. On je posebno istakao neadekvatan doprinos Nemačke. Prema njegovim rečima — njeni rashodi čine samo jedan odsto BDP-a i „treba da plaća mnogo više“.

Kako je izjavila kancelarka Angela Merkel — Berlin namerava da postepeno povećava troškove za odbranu u narednih deset godina. Ove godine planirano je njihovo povećanje na 1,34 odsto BDP-a, a do 2025. godine na jedan i po odsto.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nemački poslanik: Neka Amerikanci odnesu svoje nuklearno oružje odavde"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.