Neverovatna izjava Saše Jankovića: ZABRANIĆEMO i raspustiti SNS!

Izjava

Saša Janković – foto: Medija centar Beograd

Nekadašnji zaštitnik građana i predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković zalaže se za ukidanje i zabranu političkih partija. I to one stranke, koju trenutno podržava preko 50 odsto građana Srbije – Srpske napredne stranke.

Janković je danas podneo krivične prijave protiv ministara za državnu upravu i lokalnu samoupravu i unutrašnje poslove Branka Ružića i Nebojše Stefanovića zbog “zloupotrebe na beogradskim izborima” kao i 17 osoba, za koja tvrdi da ima dokaze da ne žive na prijavljenim adresama. On je tom prilikom rekao da će vratiti demokratiju u Srbiju.

– Neko za to mora da odgovara, neko mora da odgovara za krađu demokratije. To je stvar zbog koje će, ponavljam, biti vođeni postupci i SNS će biti brisana iz registra političkih organizacija, zabranjena, raspuštena kada vratimo demokratiju u Srbiju – rekao je Janković.

Janković, koji je pravnik po zanimanju, uz to bivši zaštitnik prava građana, trebalo bi da zna da je po političkoj teoriji zabrana rada drugih stranka uvođenje jednostranačkog sistema, odnosno totalitarizma.

Naime, u osnovi podela stranačkih sistema prema broju političkih stranaka Đovani Sartori navodi da jednostranački sistemi znače zabranu drugih političkih političkih stranaka.

Nažalost, Srbija je u svojoj prošlosti već imala iskustva sa jednopartijskim sistemom. Tako je bilo u komunizmu, za vreme vladavine Saveza komunista Jugoslavije, ali u vreme Kraljevine Jugoslavije, kada je kralj Aleksandar Karađorđević uveo diktaturu i raspustio Skupštinu i partije.

– Baš revolucionarna pretnja. Mi smo imali zabrane stranaka, ali su to bila vremena totalitarnog režima, komunističkog i fašističkog, koji su hapsili i zabranjivali rad partija. To govori dosta i o načinu razmišljanju Jankovića i njegovog okruženja da se nedemokratskim metodama obračunava sa političkim protivnicima – rekao je za Telegraf.rs, politički analitičar Branko Radun.

Prema njegovim rečima, u ovoj Jankovićevoj izjavi su značajne dve stvari.

– Prvo, Janković demonstrira političku netrpeljivost prema političkim i ideološkim protivnicima, koja stvara atmosferu kao da želi da prippremi građanski rat. S druge strane, sve to deluje kao izraz njegove slabosti. On je pao u senku Dragana Đilasa i njegov Pokret seo osuo tako da ne predstavlja ozbiljni politički faktor. Janković sada želi tim ekstremnim izjavama da se malo vrati u igru, očekujući sad napade od strane političkih protivnika.

On sada ide strategijom provokacije, provocira reakciju vladajuće stranke – napomenuo je Radun.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Neverovatna izjava Saše Jankovića: ZABRANIĆEMO i raspustiti SNS!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.