Njujork tajms otkriva: SAD svojevremeno planirale nuklearni napad na stanovništvo SSSR-a!

Ilustracija

Američke vlasti su tokom Hladnog rata bile spremne da upotrebe nuklearno oružje, i to ne samo kako bi se smanjio vojni i industrijski potencijal SSSR, već i u cilju masovnog ubistva sovjetskih građana, piše Njujork tajms.

Novinari tog američkog lista imali su uvid u ranije tajne dokumente, koji su prvi put otkriveni u Nacionalnom arhivu SAD.

U materijalima iz 1959. godine postoji spisak ciljeva koje je Vašington bio spreman da gađa nuklearnim oružjem, a koji su se nalazili u SSSR-u, jednom broju zemalja Istočne Evrope i Kini.

[adsenseyu1]

Na primer, američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su bili predviđeni za „sistematsko uništavanje“ nukleranim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu – 145, u Istočnoj Evropi – 91.

http://twitter.com/nytimes/status/679485852741976064/photo/1

Mnogi od ovih objekata bili su industrijski kompleksi i vladine zgrade. Medu ciljevima u svakom gradu nalazi se i „stanovništvo„, prenosi Sputnjik.

[adsenseyu1]

„To zaista iznenaduje – videti da su kao mete birani centri gde je koncentrisano stanovništvo“, citira list naučnog saradnika Univerziteta „Džordž VaššingtonVilijama Bura, koji je 2006. godine u Nacionalni arhiv SAD i poslao zahtev za dobijanje ovih dokumenata. Kako je naveo Bur, u dokumentima nema detaljnog opisa objekata ni njihovih tačnih adresa, ove informacije su i dalje tajna.

http://twitter.com/TheNatlInterest/status/679573452685193216/photo/1

Njujork tajms dodaje da se radi o planu koji je bio pripremljen pre vremena interkontinentalnih raketa koje se lansiraju sa podmornica. U to vreme su za dostavu nuklearnog oružja najviše korišćeni bombarderi.

List takode navodi podatke po kojima su Sjedinjene Države u velikoj meri bile ispred SSSR – raspolagale sa 10 puta većim nuklearnim arsenalom i pokušavale da svog neprijatelja okruže što većim brojem baza sa bombarderima.

(tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Njujork tajms otkriva: SAD svojevremeno planirale nuklearni napad na stanovništvo SSSR-a!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.