Nova inicijativa Prištine: Budalaština ili nešto mnogo opasnije

KiM

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači – foto: AP

Prištini nije dovoljno 1.138,5 godina zatvora – na koliko su Srbi u Haškom tribunalu osuđeni za ratne zločine, uključujući i one počinjene na Kosovu i Metohiji – već žele novi Međunarodni sud za zločine koji su Srbi počinili na Kosovu!

Poređenja, radi pred ovim sudom, Albanci su za zločine nad Srbima, dobili ukupnu kaznu od 13 godina! Rodonačelnik inicijative za novim antisrpskim sudom je Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova, koji je najavio da će od parlamenata „prijateljskih država“ zatražiti da podrže osnivanje Međunarodnog suda koji će suditi srpskim zločinima na Kosovu.

Pridružio mu se i Hašim Tači, takozvani predsednik Kosova, koji je kosovski parlament pozvao da što pre usvoji rezoluciju o zločinima Srbije i genocidu nad Albancima na Kosovu.

Da li je osnivanje ovakvog suda uopšte moguće? Šta kosovski Albanci pokušavaju da dobiju ovim zahtevom?

Advokat Toma Fila za Sputnjik kaže da su Albanci imali Haški tribunal, a da je ova sada najava „čista budalaština“. Kako objašnjava, ovo je njihov pokušaj da naprave pandan suda za OVK i da tako amortizuju posledice.

Ne mogu da uspeju u tome! Oni će na lokalu moći da izglasaju šta hoće, jer imaju većinu u parlamentu. Mogu da izglasaju i da je Mesec Sunce! Ali koliko to vredi?! To je beznačajno“, ističe Fila.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, veruje da je cilj ove prištinske inicijative da ospori ili izjednači sve žrtve. Međutim, kako kaže, imajući u vidu da postoji sud za Sud za ratne zločine u Hagu i Prištinski specijalni sud, ovakav sud je nepotreban.

„Oni mogu da podnesu prijave već postojećim sudovima i nema potrebe za novim sudom, posebno ne za nekim koji bi se odnosio samo na Srbe. U ovom trenutku, kad je politika krenula ka pravcu rešavanja i pomirenja između srpskog i albanskog naroda, sve ovo ne doprinosi tome. Već samo udaljava“, mišljenja je Beriša.

Veselji je istakao da oni „kao država“ imaju obavezu da osnivanje ovakvog suda učine neizbežnim. Otkriva i da je već pokrenuo inicijativu sa ovom namerom, kao i da je o tome već razgovarao sa glavnim državnim tužiocem, Vladinim odborom za nestala lica, kao i sa organizacijama civilnog društva koje već godinama rade na polju tranzicione pravde. Slučajno ili ne, ova inicijativa je usledila pošto je u američkom Kongresu albanski lobista Eliota Engela izlagao o albanskim žrtvama koje su počinili Srbi na Kosovu, a koji su, prema njegovim viđenju, ostali nekažnjeni.

Kosovski RTK saopštio je da će se ad hok komisija za izradu nacrta rezolucije o genocidu, zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima na Kosovu počinjenim od strane bivšeg srpskog režima, uskoro sastati kako bi razgovarali o nacrtu.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nova inicijativa Prištine: Budalaština ili nešto mnogo opasnije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.