OBAVEŠTAJCI tvrde: Postoji mogućnost masovnih terorističkih NAPADA u NEMAČKOJ

Ilustracija

foto: Tanjug/AP

Glavni nemački špijun potvrdio je mogućnost masovnih terorističkih napada u toj zemlji nakon što je njegova agencija dobila informacije da je 17 boraca Islamske države ušlo u Evropu pod plaštom izbeglica.

Najveća pretnja po nemačku bezbednost jeste mogućnost terorističkog napada sličnog onog u Istanbulu prošle nedelje kada su trojica džihadista pucali po aerodormu i aktivirali samoubilačke prsluke, rekao je Hans Georg Masen, šef Nacionalne obaveštajne agencije u intervjuu za “Algemajne cajtung”.

[adsenseyu6]
– Ne možemo da isključimo napade kao onaj u Istanbulu – rekao je Masen.

Nemačka obaveštajna služba zna za najmanje 17 pripadnika Islamske države koji su ušli u Evropsku uniju pretvarajući se da su izbeglice, dodao je.

– Postoje snažni dokazi da je 17 ljudi stiglo u EU pod instrukcijama Islamske države – naglašava.

Većina terorista sa liste su ili neutralizovani, ili se nalaze iza rešetaka. Dvojica osumnjičenih poginula su u novembru 2015. tokom napada u Parizu.

ISIS je nedavno pretrpeo ozbiljne vojne gubitke na Bliskom istoku, ali to nije omelo namere onih koji su se već dokopali Evrope, istakao je Masen.

Napadi po Evropi imaju poseban značaj za vođe ISIS-a i služe kao sredstvo da svojim sledbenicima poruče da su “i dalje tu”.

Masen je prošlog meseca ispričao za Rojters da je Nemačka pod visokim stepenom pripravnosti od potencijalnih terorističkih napada. Nemački obaveštajci već su izveli nekoliko pripremnih vežbi i sprečili nekoliko napada.

[adsenseyu1]

Trojica Sirijaca zatorena su u junu zbog sumnje da su planirali višetruke napade u Diseldorfu. Masen je naglasio i da je agencija u potrazi za mogućim “vukovima samotnjacima”, odnosno radikalizovanim samostalnim napadačima.

Nemačke vlasti proverile su oko 400 potencijalnih džihadista među izbeglicama, ali se ispostavilo da je većina slučajeva samo lažna uzbuna.

U Nemačku je od januara stiglo 200.000 ljudi, a tokom prošle godine broj pristiglih migranata prešao je milion.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "OBAVEŠTAJCI tvrde: Postoji mogućnost masovnih terorističkih NAPADA u NEMAČKOJ"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.