ODGOVOR KOJI NIKO NEĆE MOĆI DA ZABORAVI: Kralj Aleksandar pred smrt obrisao je suzu, a onda sinu rekao..

ubistvo

Foto: Printscreen/youtube

Ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića jedan je događaja koji su potpuno izmenili tok istorije, a tek nedavno je otkriveno šta je on uradio pred smrt.

“Jesen je 1934. godine. Najstariji sin kralja Aleksandra Karađorđevića, budući kralj Petar Drugi, bio je na školovanju u Engleskoj. Najmlađi kraljević Andrej bio je bolestan. Srednji kraljev sin Tomislav igrao se sam ispred dvora.

Stajao je kod jednog žbuna, kada je njegov otac izašao iz dvora i zaputio se prema automobilu koji ga je čekao.

Kralj je ušao u automobil, video je sina i rekao šoferu da sačeka. Došao je do šestogodišnjeg Tomislava i rekao mu da ide na put u Francusku i Englesku. Pitao ga je da li želi da mu donese neki poklon. Dečak je odgovorio: „Hvala, ne. Želim samo da mi se vratiš.”

Kralj je skinuo naočare, obrisao suzu i pomilovao sina po glavi. I zaputio se u Marselj. Nekoliko dana kasnije, malom Tomislavu je saopšteno da mu je otac poginuo u saobraćajnoj nesreći, a jugoslovenskoj javnosti da im je kralj ubijen.

Istorija je kralja Aleksandra bacila na drugi kraj apsurda – da je preživeo, možda bi ostao upamćen kao najveći Jugosloven. Ili možda kao najveći Srbin u istoriji. Ili možda kao jedan od najvećih evropskih političara svog vremena”, objavljeno je u knjizi “100 događaja koji su promenili Srbiju”.

Kralj Aleksandar I Karadordević rođen je 17. decembra 1888. godine na Cetinju, kao četvrto dete kneza Petra Karađordevića, budućeg kralja Srbije i Kraljevine SHS, i Zorke Petrović Njegoš. Školovao se u Ženevi, u Petrogradu, Rusiji i Beogradu.

Rasim Ljajić: Ako Priština želi SANDŽAK, onda Grčka može da traži Carigrad – VIDEO

Određen je za prestolonaslednika Srbije 27. marta 1909, posle odbijanja njegovog starijeg brata Đorđa da preuzme presto.

Pred Prvi svetski rat proglašen je za regenta Srbije, a od 1. decembra 1918, posle završetka rata i ujedinjenja, za regenta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U Prvom svetskom ratu, kao regent, Aleksandar je bio i vrhovni komandant srpske vojske.

Posle smrti oca kralja Petra I 1921, proglasen je za “kralja ujedinitelja” Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kralj Aleksandar imao je tri sina – Petra, Tomislava i Andreja.

(Skandalozno.rs/Kurir.rs/Izvor: Nedeljnik)

Budite prvi sa komentarom na članku "ODGOVOR KOJI NIKO NEĆE MOĆI DA ZABORAVI: Kralj Aleksandar pred smrt obrisao je suzu, a onda sinu rekao.."

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.