Ogromni vulkan na MARSU, Arsia Mons, nestao u isto vreme kad je došlo i do istrebljenja DINOSAURUSA na Zemlji

Ilustracija

foto: pixabay.com

Naučnici sa Univerziteta u Floridi otkrili su da je ogromni vulkan na Marsu, Arsia Mons, nestao u isto vreme kad je došlo i do istrebljenja dinosaurusa na Zemlji.

foto: NASA / Promo

I dok su “džinovi” umirali na našoj planeti, ista sudbina je čekala i vulkan na jednoj od najbližih planeta u Zemljinom komšiluku.

foto: NASA / Promo

Pre oko 50 miliona godina, na našoj planeti se dešavalo tzv. kreda-tercijer izumiranje, kada je došlo do istrebljenja dinosaurusa i mnogih drugih tadašnjih životinjskih vrsta.

[adsenseyu5]

Kao razlog za ovo, peto po redu poznato masovno izumiranje, se obično navodi udar velike komete na području poluostrva Jukatan u današnjem Meksiku.

foto: NASA / Promo

Novo otkriće je došlo zajedno sa istraživanjem NASA o velikom vulkanu na Marsu nazvanim Arsia Mons. Da bi istražili vulkansku aktivnost tokom njegovog životnog veka, naučnici su ispitivali unutar nizije okruglog oblika koja se nalazi na vrhu samog vulkana.

[adsenseyu1]

Njihova studija je pronašla da je Arsia Mons izbacivao lavu na svakih tri miliona godina, a poslednji trag se smatra da je bio pre oko 50 miliona godina, što se poklapa sa kreda-tercijer izumiranjem dinsaurusa.

foto: NASA / Promo

Džejkob Ričardson, istraživač u Godard centru NASA-e u Merilendu u SAD, je najavio otkriće na jednoj naučnoj konferenciji u Teksasu.

[adsenseyu1]

Istraživači su detaljno ispitali sve slojeve lave na koje su naišli uz pomoć posebne tehnike i novog kompjuterskog programa koji je razvio doktor Ričardson sa svojim kolegama, piše Daily Mail.

foto: NASA / Promo

Do sada je bilo veoma teško precizno izmeriti kad je ovaj vulkan bio aktivan na Marsu.

Razumevanje onoga šta se dešavalao na Marsu, može da pomogne istraživačima da bolje razumeju kakve vrste minerala i ruda mogu da nađu u kori ove planete, kao i to da li postoji vulkanska opasnost koja možda može da ugrozi ljudske misije na Marsu u bliskoj budućnosti.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ogromni vulkan na MARSU, Arsia Mons, nestao u isto vreme kad je došlo i do istrebljenja DINOSAURUSA na Zemlji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.