OTKRIVENA TAJNA: Jovanka Broz bila agent sovjetske obaveštajne službe NKVD?!

Ilustracija

foto: Tanjug/Arhiva

Jovanka Broz, nekadašnja „prva dama” socijalističke Jugoslavije, i supruga Josipa Broza Tita bila je agent sovjetske obaveštajne službe NKVD.

Ova informacija otkrivena je u tajnoj belešci Titovog biografa Vladimira Dedijera koja se čuva u Arhivu Slovenije, a do koje je došao novinar i publicista Pero Simić. On je takođe u belešci otkrio da je Broz za vreme španskog građanskog rata bio vođa zloglasne jedinice NKVD-a za likvidaciju nepodobnih komunista.

Simić je otkrio podatak da je uoči dolaska na mesto Titovog ličnog sekretara, Jovanka broz devet meseci provela na školovanju u moskovskoj obaveštajnoj akademiji „Đeržinski“.

Bračni nesporazumi Jovanke i Tita doživeli su vrhunac 1974. godine. Edvard Kardelj se žalio jugoslovenskom rukovodstvu da mu nikada nije bilo teže da dođe do Tita. Sam Tito je 21. januara 1974. godine naredio SKJ da osnuje specijalnu komisiju koja će proučavati „slučaj drugarice Jovanke“.

U februaru 1975. političko rukovodstvo je instruiralo Titove lekare i šefa njegove bezbednosti generala Marka Rapu da posvedoče kako Brozu preti životna opasnost od njegove supruge Jovanke. U sve je uvedena konstrukcija o njenoj ljubomori zbog Titovog odnosa sa dve mlade maserke.

[adsenseyu1]

– Ja znam da on s njima, s obzirom na svoje godine, ne može ništa fizički, osim da ih pljeska po dupetu – rekla je Jovanka Titovim lekarima, koji su kasnije predložili da se Jovanka podvrgne psihijatrijskom lečenju.

Vladimir Dedijer je to saznanje zabeležio u razgovoru sa čuvenim slovenačkim komunistom Josipom Kopiničem, koji je krajem osamdesetih Dedijeru svedočio da je Ivan Stevo Krajačić, posleratni visoki komunistički funkcioner u Hrvatskoj, Jovanku polovinom 1945. poslao u Moskvu na devetomesečno „školovanje” na moskovsku obaveštajnu akademiju.

– Kad se vratila u Jugoslaviju naprasno je postala Titova domaćica – zabeležio je Kopiničevo svedočenje Dedijer.

Mladu Ličanku Jovanku Budisavljević, zapravo je, preko Aleksandra Rankovića „preporučio” Titu njen ratni komandant Đoko Jovanić.

– Jovanka je po završetku obuke u moskovskoj akademiji postala Titova sekretarka, a indikativno je što se to dogodilo čim je umrla Titova ratna ljubavnica Davorjanka Paunović – kaže Pero Simić, autor više biografija o Josipu Brozu.
[adsenseyu1]

Za Jovanku Broz se do sada često spekulisalo da je radila za strane obaveštajne službe, a, kako kaže Pero Simić, ovo otkriće koje nedvosmisleno utvrđuje da su se njeni nalogodavci nalazili u Moskvi do kraja razotkriva i misteriju o njenom naprasnom uklanjanju iz društveno-političkog života Jugoslavije nekoliko godina pred Titovu smrt.

Interesi stranih službi

Tito se sa Jovankom pojavljivao sve do jeseni 1977. godine, kada je naprasno izbačena sa spiska putnika u okviru obilaska SSSR-a, Kine i Severne Koreje.

To je proizvelo veliku aferu u zapadnim medijima koji su pisali o sukobu američke i sovjetske tajne službe, u iščekivanju „dana D”, kako su zvali očekivan dan Titove smrti. U „Herald tribjunu“, evropskom izdanju „Njujork tajmsa”, čak je objavljeno da je u izvorištu sukoba činjenica da je Jovanka Srpkinja koja je htela da osigura svoje pozicije ubacivanjem prosrpskih elemenata u vrh države uz „prorusku konspiraciju“.

(Kurir, Press)

Budite prvi sa komentarom na članku "OTKRIVENA TAJNA: Jovanka Broz bila agent sovjetske obaveštajne službe NKVD?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.