OTKRIVENO: Kako su SOVJETI sakrili nuklearnu katastrofu četiri puta GORU OD ČERNOBILJA

Zataškano

foto-ilustracija: pixabay.com

Novootkriveni tajni izveštaji iz vremena hladnog rata izneli su na svetlost dana devastirajuće efekte nuklearnih testiranja, koja su se dešavala u Rusiji.

Naime, 1950-ih godina, jedna detonacija u Kazahstanu je bila čak četiri puta gora nego ona najpoznatija koja se desila u Černobilju.

Više od 600 ljudi je završilo u bolnici, a za njih oko 100.000 se veruje da su pogođeni eksplozijom. I danas se deca rađaju sa brojnim defektima koji su prouzrokovani ovom razornom eksplozijom.

Rusi su u avgustu 1956. testirali nuklearno oružje u Semipalatinsku, u Kazahstanu, a posledice su zahvatile 160 kilometara udaljen industrijski grad Ust-Kamenogorsk. Semipalatinsk je bila primarna lokacija za sovjetsko testiranje nuklearnog oružja.

[adsenseyu5]

U izveštaju, koji je nedavno otkrio New Scientist, piše da je naučna ekspedicija, neposredno nakon eksplozije, poslata u Moskvu. Testiranje je prouzrokovalo radioaktivno zagađenje i zarazu preko kazahstanskih stepa, velikog područja otvorenih travnjaka na severu zemlje.

Naučnici su tada pratili posledice zračenja, a sovjetski eksperimenti su se nastavili i dalje. Rusi nisu ništa rekli ljudima koji su pogođeni katastrofom niti spoljnom svetu, a izveštaji o posledicama testiranja ostali su tajna do danas.

foto: Wikipedia

U septembru 1956, mesec dana nakon eksplozije, nakon što se oblak povukao, naučnici su naveli da je stanje u Ust-Kamenogorsku i dalje previše opasno za život.

[adsenseyu1]

Naime, iz Međunarodne komisije za radiološku zaštitu izmerili su da je radioaktivnost grada 100 puta veća od normalnog stanja. Sledećih meseci, testiranja su se premestila u brojna sela širom Kazahstana.

foto: Arhiva

Novinari zapadnog sveta od raspada Sovjetskog saveza izveštavali su o očitim zdravstvenim posledicama stanovništva.

Novootkriveni izveštaji, koji su označeni kao “strogo poverljiv dokumenti”, po prvi put pokazuji da su sovjetski naučnici znali za katastrofu, ali da su je zataškali, piše Daily Mail.

Izveštaje su pronašli naučnici sa Instituta za biofiziku u Moskvi u Institutu za radiokativna zračenja i ekologiju u Semipalatinsku, danas Semeju.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "OTKRIVENO: Kako su SOVJETI sakrili nuklearnu katastrofu četiri puta GORU OD ČERNOBILJA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.