Ovih se 5 stvari dugo smatralo teorijama zavere, a ispostavilo se da su istinite

Manipulacija masama

Teorije zavera ponekad zvuče zaista suludo. Ali, to ne znači da su sve i uvek lažne. Od napada SAD-a na nepostojećeg neprijatelja do kontrole uma, ovih se pet stvari dugo smatralo teorijama zavere, a ispostavilo se da su istinite.

1. SAD otvorio vatru na vijetnamske torpedne brodove koji nisu postojali
U noći 4. avgusta 1965. američki ratni brod USS Maddox učestvovao je u borbi protiv ratnih brodova Severnog Vijetnama. Jedini je problem bio što ti torpedni vijetnamski brodovi nisu postojali. Ili nije postojao napad. Madoks je pucao ni u šta, ali je zbog tog incidenta situacija eskalirala.

Američki predsednik Lindon Džonson rekao je kako su najmanje dva neprijateljska broda potopljena, a o uspešnoj akciji izveštavali su i američki mediji. Teoretičari zavere od početka su smatrali kako je reč o napadu pod “lažnom zastavom”. I bili su u pravu, sudeći po deklasificiranim dokumentima američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

2. FBI je pratio brojne političke grupe kako bi suzbio komunizam u SAD-u
Kada se nije bavio istraživanjem zločina, FBI je, pod direktorom Dž. Edgarom Huverom, pokušavao suzbiti širenje komunizma u SAD-u. Istraživanje i maltretiranje raznih političkih grupa, pod protivobaveštajnim programom COINTELPRO, učinilo je mnoge paranoičnima. Iako nikada nisu mogli biti sigurni u to, mnogi su aktivisti sumnjali da ih FBI prati.

U knjizi “Ujedinjene države paranoje” DžesVoker piše kako su se agenti FBI-a infiltrirali u političke grupe i širili glasine da su stvarni članovi zapravo agenti. Pokušavali su aktiviste otpustiti s posla. Nisu se bavili isključivo levičarskim ili komunističkim organizacijama nego raznim skupinama angažovanim na području ljudskih prava. Sve bi ovo vrlo verovatno ostalo na nivou teorije zavere da 1971. skupina antiratnih aktivista nije provalila u FBI-evu riznicu dokumenata i pronašla dokumente koji potvrđuju ove navode.

[adsenseyu1]

3. Vojni vrh SAD-a planirao je da ubije nevine ljude i za to da optuže Kubu
Nakon što je propala invazija u Zalivu svinja u kojoj je SAD pokušao svrgnuti Fidela Kastra, američki generali dosetili su se prilično bizarne ideje. Plan pod nazivom “Operacija Northwoods” pismeno su odobrili svi članovi Združenog štaba i predstavili ga Robertu Meknamari, ministru odbrane za vreme predsednika Kenedija. Civilno vođstvo ga je odbilo i bio je tajan 40 godina.

Deo tog plana bila je i ideja da se raznese brod privezan u luci u “Majamiju ili drugim gradovima Floride ili čak Vašingtona” za što bi onda okrivili Kubu, kojoj su planirali prišiti i otmicu aviona ili lažno rušenje civilnog ili vojnog aviona.

4. CIA je regrutovala poznate novinare kako bi sakupljali informacije i širili propagandu
Regrutovanje novinara počelo je 1950. usred Hladnog rata kada je CIA pristupila vodećim američkim novinarima kako bi uticala na javno mnjenje, ali i prikupila korisne informacije. Novinar Karl Bernstajn u magazinu Roling Stone 1977. napisao je: “Neki od tih odnosa novinara s Agencijom bili su prećutni, a neki eksplicitni.” Bernstajn piše kako su urednici podelili osoblje po zaduženjima i kako su novinari služili kao posrednici između Agencije i tajnih agenata u komunističkim zemljama, skupljali informacije i slično.

5. CIA je sprovodila eksperimente “kontrole uma” u SAD-u i Kanadi
Verovatno jedna od najšokantnijih teorija zavera pokazala se istinitom. Cilj programa “kontrole uma” bio je razvoj biološkog i hemijskog oružja tokom Hladnog rada, da celi je program nazvan MKUltra. Nad ljudima u SAD-u i Kanadi provođeni su eksperimenti kojima su pokušavali da testiraju učinke hipnoze, sposobnosti pojedinca da izdrži mučenje i prisilu i ispitivanje tokom takozvanog pranja mozga. Neki od tih eksperimenata završili su smrću.

Na ljudima su vršili testove koji su pokušavali izazvati amneziju ili šok i zbunjenost na duže vreme, pa čak i telesna oštećenja, poput paralize nogu i slično. Tokom programa CIA-a je sarađivala s više od 80 institucija kao što su bolnice, zatvori i univerziteti.

(telegram.hr)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovih se 5 stvari dugo smatralo teorijama zavere, a ispostavilo se da su istinite"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.