Ovo je PRAVI RAZLOG dolaska Sergeja LAVROVA u Beograd?!

Advertisement

Ministar Rusije

foto: Tanjug

Srbija je jedina evropska država (pored Belorusije) koja u UN nije podržala rezoluciju o Krimu, protivnu interesima Rusije.

U ovoj rezoluciji poziva se na međunarodno posmatranje situacije u oblasti ljudskih prava na Krimu, naša zemlja je ovako postupila nakon što je stigla „molba“ iz Rusije.

[adsenseyu5]

– Rusima je jako bilo stalo da glasamo protiv rezolucije, lično je Sergej Lavrov to tražio od državnog vrha prilikom posete Beogradu pre nekoliko dana – navodi izvor iz vrha vlasti.

Iako se danima spekulisalo o tome šta su bile teme sastanka ruskog ministra spoljnih poslova sa srpskim zvaničnicima, to je uspešno sakriveno od javnosti.

Kako kaže izvor iz Vlade, procena je bila da će bez obzira na naše glasanje rezolucija biti usvojena, pa rizik od eventualnih penala nije bio veliki.

Generalna skupština UN je sa 70 glasova usvojila ovaj dokument, u kom se poziva Rusija da obezbedi pristup na Krim međunarodnim misijama i nevladinim organizacijama za ljudska prava.

[adsenseyu1]

Srbija je jedina od bivših SFRJ republika koja je glasala „ne“, dok je BiH bila uzdržana.

Protiv nacrta rezolucije bile su, očekivano, Rusija, Kina, Indija, Belorusija i još dvadesetak zemalja, među kojima i Srbija. Uzdržanih je bilo 77.

Glasanje Srbije na Tviteru je komentarisao i Karl Bilt, nekadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

On je naveo da i Srbija i BiH treba da objasne svoje glasanje o rezoluciji i zašto je nisu podržale.

Autor nacrta ove rezolucije je Ukrajina, koju je podržalo 70 zemalja, među kojima SAD i većina evropskih.

[adsenseyu1]

Rusija je dokument nazvala „beskorisnim propagandnim letkom“ koji nema nikakve veze sa realnom situacijom.

Inače, od početka ukrajinske krize, stav Srbije nije promenjen, a on glasi: Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Istovremeno, Srbija se nije pridružila ekonomskim sankcijama protiv Rusije zbog Krima.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Ovo je PRAVI RAZLOG dolaska Sergeja LAVROVA u Beograd?!"

  1. …..POSLEDNJA OSOBA KOJA NESTO MOZE DA TRAZI OD SRBIJE JE KARL BILT …….SRAMOTA DA NEMA OBRAZA I DA SE UOPSTE JAVLJA ZA NESTO ……..ALI RAZUMEM …..PLACEN JE ZA TO ………

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.