Ovo može PROMENITI SVET: Prostor i vreme možda su samo posledica nečeg mnogo bitnijeg!

Ilustracija

foto: pixabay

Američki teorijski fizičar Brajan Grin u razgovoru za Biznis insajder izneo je svoj stav o tome šta bi mogla da bude sledeća revolucija u nauci. Sudeći prema svemu, danas se čini kao deo naučne fantastike.

Postoji generalni konsenzus među fizičarima o tome da prostor i vreme predstavljaju stvarni, fundamentalni nivo tokom pristupanja opisivanju realnog sveta.

[adsenseyu5]

Pojedini fizičari, uključujući Grina, koji rade na “egzotičnim temama” kao što su teorija struna i teorija svega, u radu su nailazili na pokazatelje toga da prostor i vreme možda ipak nisu fundamentalni u našem shvatanju stvarnosti.

“Postor i vreme možda su ono što u nauci nazivamo pojavnim ili posledičnim konceptom, a dobar primer toga je naše poimanje temperature. Svi znamo šta temperatura znači, shvatamo njen značaj i razlikujemo toplo od hladnog. Ali u isto vreme znamo da je temperatura posledična ideja, jer postoji znatno fundamentalniji opis stvarnosti”, kaže Grin.

Naime, nešto je hladno kada se čestice materije kreću sporo, a nešto je vruće kada se čestice materije kreću vrlo brzo. Dakle, fundamentalna ideja se krije u kretanju atoma, a to doživljavamo kao temperaturu, kao toplo i hladno.

[adsenseyu1]

“Možda su upravo prostor i vreme kao temperatura. Možda su oni samo posledica nečeg još fundamentalnijeg.

Ukoliko me pitate gde se krije sledeća revolucija, smatram da će se desiti upravo kada konačno spoznamo ključne elemente koji čine prostor i vreme”, zaključio je naučnik.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo može PROMENITI SVET: Prostor i vreme možda su samo posledica nečeg mnogo bitnijeg!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.