Ovo su PRAVI RAZLOZI pada Novaka ĐOKOVIĆA, i verovatno će zbog njih ostaviti TENIS!

Advertisement

Tuga šampiona

foto: AP/Tanjug

Savršeno je jasno da Novaku Đokoviću tenis više nije najvažnija stavka u životu. Evo zbog čega.

I, šta smo zaključili? Zbog čega je Nole pao, ako je pozicija broj dva, svetskog tenisa, pad? Ishrana? Problemi u braku? Napuštanje pravoslavlja i priklanjanje nekoj sekti? Ništa od toga, uveren sam, bar ne u presudnom značaju. Odgovor je, kao što u ovakvim situacijama biva, vrlo jednostavan:

Novaku Đokoviću tenis više nije najvažnija stavka u životu.

[adsenseyu5]

Da li zbog rešene egzistencije za nekoliko sledećih generacija porodice Đoković, osvojenog svega što je moglo da se osvoji (sugeriše nedostatak motiva), svejedno je. Novak već neko vreme uzimanje reketa u ruke doživljava kao teret, s mukom u stomaku. Zašto?

Predodređen da uspe, pomilovan božjom rukom, s voljom čvršćom od švedskog čelika, Novak Đoković se na krov sveta penjao putem na kojem ne beše ni radosti ni užitaka svojstvenih mladom čoveku. Samo rad, uporan, težak, mučan, a pobede i titule jedina nadoknada za propušteno koje nije moglo da se nadoknadi, niti će moći.

Premalo za momka zdravog ko dren, premalo i onda kad su počeli da pristižu ogromni talasi novca. Novak je, van sumnje, natprosečno inteligentan, ima zrelost pedesetogodišnjaka, ali mu je tenis oduzeo mogućnost redovnog formalnog obrazovanja, odnosno da se sa nekim temama susretne na vreme i na adekvatan način. Kojim temama?

[adsenseyu1]

Onima što sadrže mnogo više pitanja nego odgovora, u kojima su večne postavke i večne dileme: postoji li sudbina kao nepromenljivost ili je čovek sam kreira; odakle dolazi i gde uvire sreća; šta sve može vera; šta je apsolutna inteligencija a šta podsvest; kakve nas energije okružuju; kako se postiže mir sa samim sobom; zbog čega je čoveku dato da kontroliše samo jedno, svoje misli, i zašto je baš to najteže.

Prozor u ovaj svet Novaku je pre pet, šest godina delimično otvorio dr Igor Četojević ali, čini se, bez dovoljno objašnjenja i u taj prazan prostor Novakove psihe uleteo je izvesni Pepe Imaz.

Verovatno izuzetno sugestivan, svakako harizmatičan, Pepe je Novaku došao kao poručen da bude svedok, možda i tumač, nesklada između višegodišnjeg svetskog bleštavila i unutrašnjih nemira i nezadovoljstava.

Tako smo dobili onu paradoksalnu situaciju da Pepe drži predavanje o uspehu u životu, a među “učenicima” sedi najbolji na svetu u jednom poslu (Novak) koji je najpozvaniji da drži baš takva predavanja.

[adsenseyu1]

U sadašnjem stanju smanjenog interesovanja za tenis Novak može da ostane nekoliko godina, što bi značilo i kraj karijere, ali moguće je i da se u godini pred nama vrati savladanih lekcija, bez imperativa pobeda i bez opterećivanja pitanjima čiji se odgovori, oduvek i zauvek, mogu samo nagađati.

Kako god bilo, taman da skorih dana zauvek prekine sa tenisom, niko nema pravo da ovom čoveku nešto zameri.

(Skandalozno.rs, Autor: Ratko Dmitrović / novosti.rs)

[adsenseyu2]

14 komentara na "Ovo su PRAVI RAZLOZI pada Novaka ĐOKOVIĆA, i verovatno će zbog njih ostaviti TENIS!"

 1. Dosta je i uradio decko za Srbiju, sada moze da odmara da dobije novu snagu i polet.

 2. najbolje bi bilo da Novaka vise ostavite na miru a da za promenu zivite malo vise svoj zivot i njega analizirajte do mile volje, a Novaak ce se vec sam snaci!

 3. Da li je moguće da je toliko Srpski narod u neznanju, da sve zna samo da kritikuje. Na primer, kad neko kaže da nije pravoslavac, proučava druge religije, ili se bavi nekim duhovnim radom, odmah ga označavaju kao demona, i sektaša. Sve naopako. Uzrok toga je ništa drugo nego neznanje.

 4. Imate li Vi narode svojih briga ili Vam je toliko lepo da od dosade sedite na glavi najboljima medju nama.Covek je sve stekao svojim mukotrpnim radom i Bogom danim talentom,pa ce tako sam i da odluci sta ce dalje u zivotu. Okanite se vise tudjih zivota,pozabavite se svojim,imacete sigurno mnogo posla!

 5. Da li se ovaj gospodin preporucuje na mesto sadasnjeg gurua, ili ne ne znamo, ali je za Novka bolje da se okane drustvenih mreza jer tamo nista pametno nece nauciti osim stresova koji mu oduzimaju energiju i vreme.Ako sam sebi ne pomognes, drugi ti nece pomnoici, narocitoi ne vecina Srba koja da zna kako treba i sta valja ciniti, ne bi trpela mediokritete koji joj u svakodnevnomn zivotu diriguju zivotom, vec bi naucenu lekciju primenila na sebe.Novak je uspeo, pa ma sta da se desi, i ako Bog hoce, i opet ce, ali i da nece, imao je znanja, truda i a bogme i srece.I kako se dealje same rime slazu, momc slusaj sebe, svi drugi te lazu!

 6. Kakva diskusija?? Dokle će više tzv novinari da se upliću u privatan život veličine kakav je Novak Đoković?? Odakle ti pravo Dmitroviću da procenjuješ da li on sa mukom uzima reket u ruke i imovno stanje njegove porodice i njegovo lično???Odakle ti pravo da komentarišeš njegovo obrazovanje??Ne verujem da je sa tobom raspravljao o večnim životnim dilemama i o duhovnim guruima. Ja bih novinarima zabranila da pišu o njemu i da uopšte otvaraju diskusije na bilo koju temu vezanu za Đokovića, osim objavljivanja sportskih rezultata i onoga što on odobri. I nadam se da ustaneš ime kad mu spomeneš.

 7. Колико ви млатите…

 8. heej, 1- ako je neko u njega uložio, vala Novak se odužio i to višestruko! A kada neko traži svoj mir, ko sme tome da stane na put?
  Odakle ti pravo Dmitroviću da procenjuješ da li on sa mukom uzima reket u ruke i imovno stanje njegove porodice i njegovo lično???-BRAVO -Gorice

 9. Problemi u braku, ishrana , sekte su sve izmisljeni tekstovi nekih Dmitrovica. Uostalom kao i ovaj besmisleni nepovezani tekst sa jedinim motivom da se popuni prazan novinarski peostor.

 10. Ocigledno I vama pisanje ide s mukom, a mucno je i nama koji citamo, niste time postigli nikakav uspeh pa nije zgoreg da se I vi manete pisanja radi vaseg i naseg boleg utroska vremena.

 11. Tomica Majto Ivančan | 9. decembra 2016. u 14:11 | Odgovori

  Đokovič je u svom poslu (sportu) jednostavno savršen onoliko kolko treba da bude a da ostane čovjek!

 12. Svasta ste napisali, samo najvazniju stvar niste. Covek uskoro puni 30 godina i to je jedini pravi razlog njegovog blagog pada. Pogledajte bilo koji sport i videcete da se 90 posto spotista povlaci iz profesionalnog sporta u periodu izmedju 29. i 31. godine.
  Razlog za to je jako prost i objasnjiv. U pitanju su zakoni prirode koji vaze za svako ljudsko bice.
  Upravo su to godine u kojima ljudski organizam iz procesa napredovanja krece u proces nazadovanja da ne kazem starenja. Kod sportista se to konkretno odrazava na brzinu, pokretljivost, reflekse, a to su za svakog sportistu najvazniji elementi od kojih direktno zavisi uspeh. A kada sam sportista shvati da je svoj maksimum prosao i da ubuduce moze samo da nazaduje, a ne da napreduje, on obicno odluci da se povuce. Djokovic moze da igra tenis jos 10 godina, ali rezultati koje ubuduce bude pravio mogu biti samo losiji od ovih sada – nikako bolji.
  I ponavljam to je samo zbog godina. Moze da ima najvecu zelju za tenisom u svom zivotu, to nista ne znaci, kad organizam zbog godina to vise ne moze adekvatno da isprati.

 13. Novak je poseban, jedinstven, neponovljiv. A ovi sto pisu o njemu pokusavaju dokolicu ubiti teorijama zavere. Cudovisno. Pa ako je Novakov lagani pad na 2 mesto na svetu, ovo sto pise Dmitrovic, sta da se pise o Nadalu, Federeru, Vavrinki I ostalima. Novace, ti si ponos svih nas, ponos svih srpskih zemalja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.