Papa Franja izjavio da su Turci počinili prvi genocid u 20. veku, Ankara povukla ambasadora!

Protest

Turska je opozvala svog ambasadora iz Vatikana jer je papa Franja danas izjavio da je masovno ubistvo Jermena u doba Otomanskog carstva bilo „prvi genocid u 20. veku“!

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da turski narod ne priznaje taj papin stav koji je, kako se navodi, „kontroverzan u svakom pogledu, zasnovan na predrasudama koje iskrivljuju istoriju“.

Istoričari procenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno u Turskoj u vreme Prvog svetskog rata. Taj događaj se među naučnicima smatra prvim genocidom u 20. veku. Turska tvrdi da je broj ubijenih naduvan i da su zapravo radi o žrtvama građanskog rata i pobune, a ne o žrtvama genocida.

Papa Franja je danas pozvao međunarodnu zajednicu da masovni zločin iz doba Otomanske Turske nazove genocidom – u delikatno vreme za hrišćansko-muslimanske odnose. Predsednik Jermenije, Serž Sarkistan pohvalio je papu zbog tog stava, ali je Turska – koja neprestano negira da je počinila genocid nad Jermenima – smesta pozvala vatikanskog ambasadora u Ankari da mu uruči protestnu notu.

Ankara navodi da papina ocena „svodi patnje na području Anadolije, u okolnostima Prvog svetskog rata, samo na pripadnike jedne verske zajednice“. Franja ima bliske veze sa Jermenima još od dana svoje službe u Argentini.

On je branio svoje stavove izjavom da mu je dužnost da oda počast nevinim ljudima koje su otomanski Turci „bezumno“ pobili.

(Beta)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Papa Franja izjavio da su Turci počinili prvi genocid u 20. veku, Ankara povukla ambasadora!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.