Papa Franja tvrdi: Đavo je kriv za seksualna zlostavljanja u Crkvi

Intervju

Papa Franja – foto: Tanjug/AP

Đavo je živ i zdrav i radi prekovremeno na podrivanju Rimokatoličke crkve, rekao je papa Franja, prenosi Rojters.

U stvari, papa je tako čvrsto uveren da je đavo kriv za aferu oko seksualnog zlostavljanja i za duboke podele u Crkvi da je zatražio od katolika širom sveta da svaki dan ovog meseca izgovaraju posebnu molitvu u pokušaju da ga savladaju.

Crkva mora da bude zaštićena od napada zlonamernog, velikog optuživača, ali u isto vreme mora da bude svesna i svoje krivice, grešaka i počinjenih zlostavljanja u prošlosti i u sadašnjosti”, rekao je papa u svojoj poruci.

Otkad je izabran, 2013. godine, papa je otvoreno rekao da veruje u postojanje đavola. U dokumentu u aprilu o svetosti u modernom svetu papa je više puta spomenuo đavola.

“Ne treba da mislimo da je đavo samo mit, predstava, simbol, govorna figura ili ideja. Ta greška vodiće nas ka tome da spustimo gard i da budemo neoprezni i završimo ranjiviji”, rekao je on.

Katolička crkva pogođena je skandalom velikog broja slučajeva seksualnog zlostavljanja, čiji su vinovnici predstavnici Crkve, i to od Nemačke do SAD i Čilea.

U isto vreme, sve dublja polarizacija između konzervativaca i liberala u Crkvi sve je vidljivija na društvenim mrežama.

U tekstu Rojtersa primećuje se da papa koristi izraz “veliki optuživač”, koji koristi kada opisuje Satanu, a taj izraz naišao je na neodobravanje najžešćeg kritičara pape, nadbiskupa Karla Marije Viganoa, bivšeg ambasadora Vatikana u Vašingtonu.

Vatikan: Milo Đukanović se sastao sa papom Franjom

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Papa Franja tvrdi: Đavo je kriv za seksualna zlostavljanja u Crkvi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.