Patrijarh Irinej: Kada su Srbi gradili Manasiju, za Ameriku niko nije čuo

SPC

Manastir Manasija – foto: Tanjug

Liturgijom u Crkvi Svete Trojice koju je služio patrijarh srpski Irinej, sa episkopima iz Srbije i regiona, počelo je obeležavanje 600 godina srednjovekovnog manastira Manasija kod Despotovca, zadužbine despota Stefana Lazarevića.

Svečanoj liturgiji prisustvovao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Svečanosti je prisustvovalo nekoliko hiljada vernika ovog kraja i Srbije, a bogosluženje je prenošeno i na dva bim portala, jer je manastirska Crkva bila mala da primi sve.

Ističući lepote i arhitektonske vrednosti Manasije, Irinej je posle liturgije istakao da je reč o biseru graditeljstva, koji su Srbi gradili kada niko nije čuo za Ameriku.

Despot Stefan Lazarević se zarekao da će sagraditi bolje zdanje od Ravanice koju je izgradio njegov otac Lazar, podsetio je Irinej, prenosi Tanjug.

„Naša dužnost i obaveza je da čuvamo što su naši preci gradili i stvarali, a stvarali su kada je bilo teško, nisu se predavali, njihov poduhvat su Žiča, Dečani, Sopoćani, Manasija…. stvarani u teškom periodu naše istorije“, rekao je Irinej. Gradili su i nadali se slobodi, koja je došla, dodao je Irinej i ocenio da je „600 godina ozbiljan pogled u našu prošlost, ali i nauk kako se održati i danas kada naša situacija nije nimalo laka“.

„Iskušenja su nam veoma velika, ali nada, vera i ljubav, koju su imali naši preci za domovinu, nam daju snagu, imamo na koga da se ugledamo“, rekao je Irinej i dodao da u Srbiji treba da budemo ujedinjeni, da se ne delimo.

Vukosavljević je istakao da je Vlada za radove na Manasiji, koja je građena u periodu od 1407. do 1418. godine, opredelila novih 80 miliona dinara i iduće godine se očekuje završetak rekonstrukcije tog zdanja, koja traje duži niz godina.

Ministarstvo kulture i informisanja poklanja značajnu pažnju Manasiji, koja slavi jubilej i koja je živo jezgro srpskog naroda, sa velikom tradicijom, ali i drugom kulturnom nasleđu u Srbiji, istakao je Vukosavljević u razgovoru sa novinarima.

Na kraju svečanosti ispred Crkve je upriličen kulturno-umetnički program.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Patrijarh Irinej: Kada su Srbi gradili Manasiju, za Ameriku niko nije čuo"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.