Patrijarh Kiril upozorava na opasnost: Naručeno je uništenje Ruske pravoslavne crkve

Upozorenje

Patrijarh Kiril – foto: RIA novosti

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril smatra da su akcije Carigrada u Ukrajini naručene na globalnom nivou kako bi se uništilo „ostrvo slobode“ koje predstavlja Ruska pravoslavna crkva.

„Ulozi su suviše visoki. Uništenje jedinstva naše Crkve je narudžbina globalnih razmera. To nije samo borba za jurisdikciju, već i za uništenje jedinstva snažne pravoslavne sile u svetu. Mi govorimo o 150 miliona vernika“, rekao je patrijarh u Moskvi na festivalu pravoslavnih medija „Vera i reč“.

„Kome je potrebno da se napadne to ostrvo slobode? Zašto pravoslavlje nazivam ostrvom slobode? Jer smo mi slobodni od globalnog zaglupljivanja i dominacije tuđih misli nad našim mislima“, dodao je on.

Prema rečima ruskog patrijarha, zbog poteza Carigrada tragedija Ukrajine izlazi van granica političkog polja i ima mistične dimenzije.

Kiril je saopštio i da carigradski patrijarh nema pravo da saziva vaseljenski sabor, na čemu Vartolomej insistira.

„Carigradski patrijarh je prisvojio sebi pravo, bez oslanjanja na kanone, na sazivanje vaseljenskog sabora. Nigde nije rečeno da on ima to pravo“, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

1 komentar na "Patrijarh Kiril upozorava na opasnost: Naručeno je uništenje Ruske pravoslavne crkve"

  1. Bavite se politikom umesto da oponasate Hrista. I kakvo je to ostrvo slobode sa 150 miliona vernika koji vecina ne veruju u Boga, gde ima bludnika i svih vrsta nepokajanih zlocinaca? Nije vam stalo do slave od Boga nego od ljudi, da Putinu ljubite ruke. Vi ne oponasate Hrista nego njegove ubice.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.