Počinje bitka za Crno more: KO ĆE POBEDITI?

Ilustracija

foto: US navy

Rusija će morati da se suoči sa čestim uplovljavanjem NATO brodova u Crno more, zbog povećanog interesovanja Alijanse za ovaj region, smatraju eksperti američke vojno-analitičke kompanije Stratfor, dodajući da će se borba za uticaj u crnomorskom regionu u bliskoj budućnosti „nesumnjivo zaošštriti“.

Rusija će rasporediti dva snažna radara na Baltičkom i Crnom moru, a nakon ulaska Krima u sastav Rusije, ravnotežža snaga u Crnom moru se promenila.  Ukrajina je, prema rečima autora izvešštaja, „istisnuta iz arene“, dok je Moskva već povećala svoju flotu, navode analitičari, prenosi Sputnjik.

[adsenseyu6]

Stratešška važžnost ove akvatorije porasla je u očima NATO, koji žželi da pojača politiku obuzdavanja Rusije u Evropi“, pišše Stratfor.

U članku se navodi da NATO treba da uzme u obzir Konvenciju iz Montrea iz 1936. godine, kojom se ograničavaju tonažža, broj i vreme boravka u Crnom moru vojnih brodova držžava koje na njega ne izlaze.

Ipak, viššenacionalne snage, poput Severnoatlantske alijanse, mogu da zaobiđu ograničenja uključivanjem u svoju flotu brodova iz nekoliko držžava i rotiranjem snaga.

Upravo zato će na samitu, koji će se održžati 8. i 9. jula u Varššavi, biti reči o mogućem povećanju zajedničkih vojno-pomorskih snaga tog vojnog bloka u Crnom moru, objaššnjavaju analitičari.

Kako dodaju iz Stratfora, nisu sve zemlje NATO koje izlaze na Crno more spremne da podržže povećanje snaga Alijanse u regionu.

Dok bi Rumunija, najverovatnije, pozdravila takve napore, Bugarska i Turska bi mogle biti uzdržžanije jer ne žžele neprijateljstvo sa Rusijom, saopšštila je američka analitička kompanija.

Foto: APFoto: AP

 

Stratfor pišše da je Turska donedavno takođe bila pristalica povećanja vojnog prisustva NATO u Crnom moru, ali da je poslednjih nedelja Ankara pokuššala da normalizuje odnose sa Moskvom, koji su se pogorššali u novembru proššle godine nakon obaranja ruskog aviona i pogibije pilota iznad Sirije.

[adsenseyu1]

Analitičari su uporedili odnos snaga u regionu: prema broju brodova NATO je ispred Rusije, ali ona ima drugih prednosti – na primer u avijaciji. Osim toga, Moskva aktivno modernizuje flotu, uključujući podmornice, navodi Stratfor.

NATO će tražžiti načine da zaobiđe ograničenja i obezbedi lidersku poziciju svoje Ratne mornarice u regionu, ali Krimsko poluostrvo daje Rusiji ozbiljnu prednost u odnosu na Alijansu, zaključuju eksperti Stratfora.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Počinje bitka za Crno more: KO ĆE POBEDITI?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.