Policajac koga je udario Zvonimir Boban: Da je ponovo krenuo na mene, pucao bih! – VIDEO

Početak kraja

Dinamo i Crvena zvezda 13. maja 1990. su trebali da odigraju utakmicu koja nije imala rezultatsku važnost. Ali, umesto fudbalskog spektakla došlo je do velikih nereda.

U Hrvatskoj su desetak dana pre toga održani prvi višestranački izbori na kojima je pobedio HDZ s Franjom Tuđmanom.

U jednom momentu navijači Dinama provalili su na teren i krenuli prema Delijama. Tek tada se uključila policija i počeo je opračun u kom je tada golobradi fudbaler Zagrepčana Zvonimir Boban, na centru udario policajca. Bio je to udarac koji je u svetu odjeknuo više nego i jedan Bobanov volej. Praktično, bio je to udarac u tadašnju Jugoslaviju i najava krvavog raspada zemlje.

Refik Ahmetović, Foto: Screenshot HRTRefik Ahmetović, Foto: Screenshot HRT

Refik Ahmetović je policajac kojeg je Boban udario tog dana. Zanimljivo, imao je slobodan dan i nije trebao raditi. Pozvan je na Maksimir zbog straha od mogućih sukoba.

“Video sam sa desne strane, Boban je već bio u vazduhu. Udario me je kolenima i rukama. Kolena su mi došla između vitalnog rebra i desnog ramena. Tako sam posrnuo i pao. Odmah sam se digao i video da nisam povređen. Da sam bio povređen verovatno bi bila tragedija. Bolje što nije došlo do toga. On je ponovo krenuo prema meni. U tom trenutku je trener Dinama Kuže reagovao. Neka zahvali njemu. Da se vratio ponovo došlo bi do upotrebe vatrenog oružja.”

[adsenseyu1]

“Kada sam sredio uniformu na sebi, pošto mi je košulja bila izvučena iz pantalona, moje kolege su me nagovarale da ga ubijem s leđa. To nisam učinio. Nagovarale su me sve vreme dok je bio na stadionu. Njega je Kuže izveo prema svlačionici. Ja sam rekao, ako vi hoćete da pucate, vi putajte, imate svoje pištolje. Ja neću da pucam”, ispričao je Ahmetović.

Si-En-En je neodigranu utakmicu Dinama i Crvene zvezde 13. maja 1990. godine uvrstio među pet utakmica koje su obeležile svetsku istoriju

“Jugoslavija je bila na izdisaju i samo se čekalo kad će sve eksplodirati. U Hrvatskoj je pre utakmice Dinama i Zvezde na izborima pobedila stranka koja se zalagala za nezavisnost. Događaji 13. maja 1990. bili su uvod u najkrvaviji sukob u Evropi nakon poraza nacista 1945. godine.”

(kurir)

[adsenseyu1]

 

Budite prvi sa komentarom na članku "Policajac koga je udario Zvonimir Boban: Da je ponovo krenuo na mene, pucao bih! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.