“Politiko”: U slučaju RATA, interventne snage SAD u Evropi ne bi izdržale napad ruske vojske

Ilustracija

foto-ilustracija: AP/Tanjug

U slučaju da izbije oružani sukob između Rusije i Amerike, interventne snage SAD u Evropi ne bi izdržale napad ruske vojske, jer su neadekvatno organizovane i opremljene zastarelom tehnologijom, piše “Politiko” analizirajući izveštaj Pentagona.

Pre svega to se odnosi na 173. vazdušno-desantnu brigadu koja je stacionirana u italijanskom gradu Vićenci, a prema NATO planu, trebalo bi da na sebe primi prvi udarac neprijatelja.

– Ta brigada, koja se smatra bastionom NATO-a, poslednjih 15 godina neprekidno je premeštana, pa je sada nedovoljno operativna za drugačija dejstva. Pred pristiskom ruske vojske, pukla bi veoma brzo, što bi dovelo do katastrofe – napominje “Politiko“.

[adsenseyu5]

Elitna brigada provela je mnogo vremena u Iraku i Avganistanu, borila se sa protivnikom koji nije raspolagao modernim naoružanjem i nije mogao da dejstvuje iz vazduha, te su osnovni nedostaci njene vojne spremnosti neadekvatno PVO naoružanje, zastarela tehnika za radio-elektronsku borbu, kao i nedostatak maskirne mreže za potrebe transporta i preterano oslanjanje na sateliste komunikacije i GPS navigacione sisteme.

Američke “hamvije” koji su, prema mišljenju stručnjaka, laka meta za rusku vojsku opremljenu modernom tehnologijom, trebalo bi zameniti novim vozilima, a to se neće skoro dogoditi, ocenjuje list.

[adsenseyu1]

U izveštaju Pentagona, predlaže se da se akcenat stavi na razvoj lakih tenkova za izviđanje, koji bi morali da budu opremljeni zaštitom od ruskih protivoklopnih raketa.

Međutim, čak i da se već postojeći prototip brzo razvije, do toga da oni stignu do 173. brigade, proći će nekoliko godina, a u međuvremenu će odbrana morati da se osloni na teške oklopne jedinice.

Jedan od velikih izazova u planiranju odbrane jesu i ruski ometači i druga elektronska oprema.

Neki bivši oficiri koji su pročitali izveštaj Pentagona, nadaju se da će on biti zvono za uzbunu koje će u fokus ponovo staviti Istočnu Evropu i napetost s Rusijom, kaže se u tekstu koji je objavio “Politiko”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "“Politiko”: U slučaju RATA, interventne snage SAD u Evropi ne bi izdržale napad ruske vojske"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.